Je schrikt je helemaal rot als je hem tegenkomt, want vanwege zijn bouw en vrij spitse neus en als je even niet goed oplet, heeft de reuzenhaai veel weg van de witte haai. Het enige verschil wat meteen opvalt aan deze is de rugvin dat een ronder tip heeft, in tegenstelling tot dat van een witte haai waarvan de tip juist scherp is. Anders dan de bij ons allen zeer beruchte witte haai is de reuzenhaai juist zo mak als een lammetje en dat is maar goed ook, want hij is een vaste gast in de Noordzee.

 

Reuzenhaai | ©️ Yohancha | Flickr

Reuzenhaai | @ Yohancha | Flickr

 

​De reuzenhaai, Cetorhinus Maximus, behoort tot de orde van de makreelhaai en is een vaste gast in onze eigen Noord Zee. Jammer voor ons, je komt hem helaas niet vaak tegen in de buurt van Nederland en België, maar wel veel aan de kust van Groot Brittannië. Hij is niet echt kieskeurig qua watertemperaturen, als het maar warm tot koel aanvoelt is hij 'reuze' tevreden. Je treft hem tijdens de warme zomermaanden aan in de koele Noord Atlantische en Stille Oceanen aan.

​Er is grappig genoeg nog steeds niet veel bekend over deze vriendelijke reus. Geleerden, bijvoorbeeld, vroegen zich jarenlang af waar hij in vredesnaam bleef gedurende de koude wintermaanden. Een tipje van de sluier werd eindelijk opgelicht toen er ontdekt werd dat de reuzenhaai aan de kust van Nieuw Engeland, Canada, zich schuilhield op een diepte van maar liefst 200 tot en met 1000(!) meter. Doordat er inmiddels al enkele reuzenhaaien zijn voorzien van tracking apparaten komen we langzaamaan meer te weten over deze raadselachtige vis.
 
De reuzenhaai behoort tot de grootste vissoorten ter wereld, alleen de blauwe vinvis en de walvishaai zijn groter. Hij kan desalniettemin een lengte bereiken van maar liefst 12 meter en wel 4 ton wegen, waarbij de vrouwelijke reuzenhaai net iets langer en zwaarder is dan de mannelijke reuzenhaai, een veel voorkomend gegeven onder veel haaiensoorten. In tegenstelling tot andere haaien gebruikt de reuzenhaai zijn hele lichaam als hij zwemt en zwemt hij voornamelijk met open mond.

Confrontaties met de reuzenhaai leveren soms komische scenario’s op, voornamelijk omdat men niet altijd doorheeft dat het hier om een ongevaarlijke haaiensoort gaat, echter, het is juist zijn makke karakter dat hem zeer geliefd maakt bij veel duikers. Verder is hij geen snelle zwemmer, maar lijkt hij eerder juist Bourgondische karaktereigenschappen te hebben op dat gebied. Niets geen stress of carnaval vieren voor deze oude reus, lekker aan de oppervlakte van het zeewater zwemmen, plankton vangen en tegelijkertijd volop genieten van de warme zon bevalt hem prima.

​Hij doet trouwens ook niet moeilijk over sociale contacten en zwemt net zo lief alleen als in groepsverband met welgeteld zo’n honderd(!) van zijn eigen soortgenoten.

Bouw

De reuzenhaai heeft een grijsbruine of blauwe huidskleur en aan de buikzijde weer lichter van kleur. Zijn lichaamsbouw is dat van een typische haai, maar daar houden de overeenkomsten wel zo’n beetje mee op. Aan beide zijkanten van hun hoofd hebben ze vijf enorme kieuwen die ze tijdens het zwemmen gebruiken om voedsel mee te filteren. De mond van de reuzenhaai is gemiddeld een meter breed, maar dat moet ook wel want hoe groter de mond hoe meer plankton, baby visjes en viseitjes hij kan vangen.

Gebit

Door zijn enorme omvang zou je misschien verwachten dat de reuzenhaai, net als zijn naaste familielid de witte haai, scherpe tanden heeft, maar nee, die heeft hij niet nodig om plankton te vangen. Vergis je niet, hij heeft echt wel tanden, maar, net als de walvishaai heeft hij juist een aantal rijen met honderden kleine tandjes en niet het schitterende blinkend witte en vooral gruwelijke scherpe kartelgebit van sommigen van zijn naaste familieleden.

Voortbestaan

Helaas, ook de reuzenhaai kampt met een flinke afname van zijn soortgenoten. Hij is, voornamelijk weer door Azië, erg in trek voor zijn vinnen, zijn vlees, olie en huid. Zijn afname is nog niet zo dramatisch als dat van sommige andere haaiensoorten, behalve dan in de Atlantische en Stille Oceanen, maar toch krijgt hij alsnog een vermelding door de ICUN van ‘kwetsbaar’. Dit wordt mede veroorzaakt door het feit dat de haai vermoedelijk pas geslachtsrijp is op 16 - 20 jarige leeftijd en daardoor minder snel voor voortplanting kan zorgen.

 

Reuzenhaai

© candiche | flickr

 

Voortplanting

De reuzenhaai plant zich voort in de koele wateren van IJsland en Noord Europa. Een leuke wetenswaardigheid is dat er is ontdekt dat de voortplanting bij het reuzenhaai-vrouwtje alleen geschied via de rechter eileider, iets wat bij geen enkele andere haai voorkomt. De eitjes worden in de baarmoeder bevrucht en komen ook uit in de baarmoeder;  eierlevendbarend (ovoviriparity). Een zwangerschap duurt vermoedelijk 36 maanden. Wetenschappers denken inmiddels ook dat het ongeboren jong zich voedt met de ander in de baarmoeder aanwezige bevruchte eitjes en met de inmiddels in de baarmoeder overleden broertjes en zusjes (kannibalisme in de baarmoeder). De bevallingen vinden plaats in warme gebieden en het liefst in ondiep water. Er worden dan 1-2 jongen geboren van gemiddeld 1,7 meter lang. De pups zijn direct na de geboorte geheel zelfstandig.

Gelukkig kan de reuzenhaai rekenen op de broodnodige hulp van:

​Natuurlijke vijanden

De reuzenhaai heeft voor zover bekend weinig natuurlijke vijanden, maar de vijanden die hij wel heeft mogen er dan ook wel zijn. Uiteraard staat op de eerste plaats, hoe kan het ook anders, de mens. Verder is bekend dat de witte haainiet vies is van een smakelijk hapje overleden reuzenhaai. Verder komt hij ook voor op het menu van de orka en vermoedelijk ook de tijgerhaai.

 

Uitsterving haaien - kwetsbaar

 

 

Andere zoogdieren en haaien in de Noordzee:

 

 

 

 

Steun SOS Dolfijn en doneer vandaag nog!

Welkom bij Wereld van de Haai

 

Welkom bij Wereld van de Haai, dé website voor iedereen die gefascineerd is door de wonderbaarlijke wereld van haaien. Ontdek een schat aan informatie over deze fascinerende roofdieren, van hun biologie en gedrag tot hun rol in het ecosysteem. 

Haai van alle soorten en maten:

  • Grote witte haai: De machtige apex predator van de oceaan.
  • Tijgerhaai: Een gestreepte jager met een scherpe reukzin.
  • Hamerhaai: Met zijn unieke T-vormige kop een onmiskenbare verschijning.
  • Walvishaai: De grootste vis ter wereld, die plankton filtert uit de oceaan.
  • Zandhaai: De meest voorkomende haaiensoort, die op de bodem van de oceaan leeft.

En nog veel meer!

Haaienblog met boeiende verhalen:

  • De jachttechnieken van haaien.
  • Haaien en hun intelligentie.
  • De bedreigingen voor haaienpopulaties.
  • Haaienbescherming en wat u kunt doen.

Verken de oceaan en ontdek meer dan haaien:

  • Walvissen: De reuzen van de oceaan, met hun prachtige zang en majestueuze verschijning.
  • Roggen: De elegante glijders met hun fascinerende vleugels.
  • Zeehonden: De speelse en nieuwsgierige pelsdieren van de zee.
  • Dolfijnen: De intelligente en sociale zoogdieren die in groepen leven.

Wereld van de Haai is voor iedereen:

  • Haaienliefhebbers: Verdiep je kennis over je favoriete roofdieren.
  • Nieuwsgierigen: Ontdek de wonderen van de oceaan en de belangrijke rol van haaien.
  • Leerlingen: Vind informatie voor je schoolprojecten of scripties.

Kom op avontuur in de wondere wereld van de oceaan!

 

Vind je dit een leuke website? Schrijf dan hier een Google review!

In the spotlight

Lange voordat de Europeanen in Australië arriveerden, waren de Aboriginals al duizenden jaren de bewoners van het land. Ze le...

Elke avond bij zonsondergang op Phillip Island, ten zuiden van Melbourne, Australië, vindt een betoverende spektakel plaats...

De Tweede Wereldoorlog was een tijd van onzekerheid en gevaar, vooral voor piloten die boven vijandelijk gebied vlogen. Neerg...

Big wave surfing is één van de meest intense sporten die er bestaan. Niet veel surfers durven het aan vanwege de enorme...

Ogen die groter waren dan zijn keel Een witte haai legde in Japan het loodje toen hij een zeeschildpad opslokte en stikte...

De watersnoodramp van 1953 roept nog steeds sterke herinneringen op bij het Nederlandse volk. Mensen die deze tragedie hebben...

Dat boten kunnen zinken weten we allemaal. Overal op de zeebodem liggen scheepswrakken, sommigen van die schepen hadden gewoo...

USS Indianapolis Voor veel mensen is de ramp met de Titanic een van de grootste scheepsrampen uit de maritieme geschieden...

Walvisvaart - Gouden Eeuw In de zeventiende eeuw was er een groot tekort aan oliën en vetten in de Republiek dat veroorza...

Wereldvandehaai.nl is mede mogelijk gemaakt door:

 

 

De witte haai in de Noordzee: onzin of realiteit?

De toenemende watertemperatuur en de aanwezigheid van zeehonden in de Noordzee maken de komst van de witte haai steeds waarschijnlijker. Deze oceaanreus, die al in de Middellandse Zee en langs de Franse kust is gespot, kan de afstand naar de Noordzee met gemak afleggen. De aantrekkingskracht is groot: de Noordzee herbergt grote koloniën zeehonden, een onweerstaanbare prooi voor de witte haai.

Wat houdt de witte haai dan nog tegen?

Wetenschappelijk onderzoek is nodig om de migratiepatronen van deze haaien te begrijpen. Mogelijk speelt de zoutgraad van de Noordzee een rol, of de beschikbaarheid van andere prooidieren. De precieze factoren die de haai tegenhouden zijn nog onbekend.

Eén ding is zeker: Klimaatverandering en zeehonden lokken de haai. Is de Noordzee al hun nieuwe thuis? De toekomst zal het uitwijzen.

Lees meer