Rob Stewart

Rob Stewart

Wat kun je doen als individu om de gruwelijke jacht op haaien te voorkomen? Haaien activist Rob Stewart besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en ging aan de slag.

​In de documentaire Sharkwater laat Rob Stewart zien hoe hij zich volledig en niet zonder gevaar voor eigen lijf en leden inzet om de wereldwijd met uitsterven bedreigde haai te beschermen. De grote boosdoener? De haaienvinnenindustrie.

​Rob (Toronto, 28 december 1979) begon zijn lucratieve carrière als Hoofd Fotograaf van het Canadian Wildlife Federation Magazine. Dit tijdschrift houdt zich voornamelijk bezig met het aanbieden van educatief waardevolle artikelen over de flora en fauna van Canada. Daarnaast zet het tijdschrift zich ook in voor de bescherming van bedreigde diersoorten en zeedieren.

​Rob had een Bachelor graad in de biologie en kwam in zijn functie als onderwaterfotograaf in zowat alle hoeken van de aardbol terecht. Hij had altijd al een enorme liefde voor de haai gehad. Het Canadian Wildlife Federation Magazine, diep onder de indruk van Rob's gave, besloot op een dag om Rob opdracht te geven om naar de Galapalos Eilanden te gaan en er beeldmateriaal te maken van de daar aanwezige diverse haaiensoorten.

 

Rob Stewart | ©️ Canadian Film Centre | Flickr

Rob Stewart | © Canadian Film Centre | Flickr

 

Eenmaal daar en tot zijn grote ontzetting, stuitte Rob per toeval op de welig tierende en voor velen onzichtbare wereld van de exploitatie en corruptie van de haaienvinnenindustrie. Hij zag hoe ze werden opgevist en nog levend van hun vinnen werden ontdaan. Zonder vinnen werden ze vervolgens zo weer terug in de zee gegooid waar ze uiteindelijk een vreselijke pijnlijke dood stierven. Rob ontdekte tot zijn verbijstering dat de haaienvinnenindustrie welig tierde in Costa Rica, de Galapalos Eilanden, Cocoseilanden en Ecuador.

​Rob besloot ter plekke om actie te ondernemen. Hij pakte dit meteen groots aan en wist middels de media deze wanstaltige praktijken onder de aandacht te brengen. Helaas en tot zijn grote teleurstelling, bleven de reacties echter uit.

​Volkomen verbijsterd en afgeknapt op de desinteresse van zijn medemens, besloot de toen 22-jarige Rob om zijn succesvolle carrière als onderwaterfotograaf aan de denkbeeldige wilgen te hangen en zich fulltime in te zetten om de nog resterende haaiengemeenschap, waarvan er inmiddels al 90% puur en alleen voor hun vinnen waren omgebracht, te beschermen.

​Gedurende de volgende vier jaren reisde hij door vijftien landen  waar hij de haaienpopulatie uitgebreid bestudeerde en filmde. Van al het vergaarde filmmateriaal maakte hij de documentaire Sharkwater.

​De indrukwekkende documentaire schroomt niet om de kijker op harde wijze  kennis te laten maken met de haaienvinnenhandel. Rob pleit nog dagelijks voor meer begrip voor de haai. Overtuigd als hij was dat de subjectieve berichtgevingen van de media de hoofdoorzaak van veel haaienleed is, wilde hij het publiek juist laten zien dat dit beeld haaks staat op de werkelijkheid. Volgens Rob waren haaien de meest onbegrepen vissoort ter wereld.

 

Rob Stewart | © Canadian Film Centre | Flickr

Rob Stewart | © Canadian Film Centre | Flickr

 

Rob besefte als geen ander dat het geven van goede educatie en het blootleggen van de criminaliteit achter de haaienvinnenindustrie de hoogste prioriteit had. Er moest snel wat gebeuren, vond Rob, want anders zouden straks alle haaien verdwenen zijn. Helaas en intussen wordt er nu ook door deze landen grootscheeps jacht gemaakt op de walvishaai vanwege hun enorme vinnen. Walvishaaienvinnen zijn in Azië goud waard. 

De documentaire is een aanrader voor iedereen en is uitermate geschikt om te gebruiken als aanvullend lesmateriaal op school. Hoe meer aandacht er aan deze vieze praktijken wordt besteedt, hoe sneller er misschien een oplossing voor zal worden gevonden.

Tot slot: 

Als we er met zijn allen zorg voor gaan dragen dat de haai het respect en kwaliteit van leven terug krijgt die het verdient, misschien dat ze dan eindelijk ook de kans krijgt om in aantal te herstellen. Haaien zijn een onmisbare schakel in de voedselketen van de zee en hoe eerder men dit eindelijk gaat beseffen, hoe beter het voor ons, maar ook voor de haai zelf is. Gebeurt dit niet, dan zullen de gevolgen niet te overzien zijn.

 

 

‘There is simply no issue more important. Conservation is the preservation of human life on earth, and that, above all else, is worth fighting for.’
Rob Stewart

 

Rob is helaas op 37-jarige leeftijd tijdens het duiken omgekomen. Ten tijde van zijn overlijden was hij filmopnames aan het maken in Florida voor zijn volgende project: Sharkwater: Extinction. Met zijn sterven is de wereld een grote voorvechter voor de rechten van de haai verloren. Rob zal door velen gemist worden. 

 

Rob Stewart | ©️ Canadian Film Centre | Flickr

Rob Stewart 28 december 1970 - 31 januari 2017

© Canadian Film Centre | flickr

 

 

Nog meer interessante artikelen: