Om s ’werelds meest dodelijke haaien te zien hoef je verrassend genoeg niet de halve wereld rond te reizen en zeker Europa niet uit. Europa doet namelijk niet onder voor Zuid-Afrika, Australië en Amerika wat gevaarlijke haaien betreft, alleen zie ze je zelden. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn, want ze zijn er wel degelijk. De kans is daarom heel klein dat je een tijgerhaai in de Middellandse Zee zult aantreffen, al zijn ze er volgens bepaalde bronnen zoals het IUCN hoogst waarschijnlijk wel. Je kunt hier meer over lezen in onze artikel Haaien van de Middellandse Zee. Nu is het een feit dat veel mensen een enorme fascinatie hebben voor de witte haai, maar toch kan de tijgerhaai net zo gevaarlijk zijn als zijn verre familielid, de witte haai. 

 

AdobeStock203542301

Tijgerhaai en duiker op Bahamas © Tomas / Adobe Stock

Aaseter van de zee

De tijgerhaai, Galeocerdo cuvier, wordt de vuilnisbak van de oceaan genoemd. Hij eet letterlijk alles wat op zijn pad komt en hij staat er ook om bekend dat hij vaak vreemde voorwerpen eet. Bij een dissectie op een dode tijgerhaai werden de volgende voorwerpen aangetroffen in zijn buik: kentekenplaten, dolfijnen, speelgoed, apen, hyena’s, schildpadden, kreeften, een paardenhoofd, autobanden, walvissen, kleding, flessen wijn, mensenresten, blikken, een middeleeuwse wapenrusting (!), vogels, haaien, een zak aardappelen, een geldbuidel, bootkussens, schoenen en een grote waterton. 

​Het mag dus duidelijk zijn dat een tijgerhaai niet lang na hoeft te denken over zijn volgende maaltijd, hij eet gewoon wat hij tegenkomt. Het ligt ook niet aan zijn zicht, want dat is verder prima. Heb je dus net de pech om een tijgerhaai tijdens een zwempartijtje tegen te komen en als je pech hebt, dan zou je zijn volgende maaltijd kunnen worden. Iemand die dit aan den lijve ondervond was de professionele surfster Bethany Hamilton uit Hawai. Op 13 jarige leeftijd verloor Bethany haar arm aan een vier meter lange tijgerhaai. Ze lag net als altijd heerlijke te dobberen op haar surfplank in de zon toen de tijgerhaai uit het niets tevoorschijn kwam en in één hap haar hele linkerarm eraf beet. In 2011 werd het verhaal van Bethany, Soul Surfer, verfilmd met Dennis Quaid, Helen Hunt, Carrie Underwood and AnnaSophia Robb in de hoofdrol. Je kunt Bethany's verhaal ook lezen op onze website. Klik hier om er naar toe te gaan.

​Er zijn al decennialang meldingen geweest van haaienaanvallen in de Middellandse Zee, echter, vermoedelijk en niet uitzonderlijk voor Europa, zijn de aanvallen ongeregistreerd gebleven. Vaak worden deze aanvallen toegekend aan de witte haai die ook in de Middellandse Zee voorkomt. Echter, de kans is zeer klein dat er veel tijgerhaaien in Europa voorkomen, al kan daar in de toekomst wel verandering in komen dankzij het veranderende klimaat wat vanzelfsprekend invloed heeft op het zeeklimaat, met alle gevolgen van dien. 

Tijgerhaai aanvallen in Europa

Geregistreerde aanvallen van tijgerhaaien zijn er praktisch niet in Europa. Heel soms werd er in het verleden melding gemaakt van een aanval door een tijgerhaai. De haaiensoort werd bepaald door de tandafdrukken van de haai die zich in het lichaam van het slachtoffer bevonden. Het is een heel situatie wat betreft de witte haai. Zo werd er bijvoorbeeld melding gemaakt van een dodelijke aanval door een witte haai op een Italiaanse duiker, Luciano Costanzo, op 2 februari1989 vlak bij de Toscaanse kust, in de baai van Barrati. Eerder, op 6 juni 1989 werd er ook een surfer, Ezio Bocedi, vlak bij de Toscaanse kust, bij Marina de Carrara, aan zijn rechter dij verwond door een 3 meter lange witte haai. 

In Spanje zijn er verrassend genoeg ook waarnemingen van gevaarlijke haaiensoorten geweest, waarvan toevallig ook de tijgerhaai. In 2014 werd een 30-jarige vrouw bij Benidorm gegrepen door een tijgerhaai. Lees: Haaien in de Middellandse Zee. Echter, verreweg de meeste aanvallen worden vooralsnog toegekend aan witte haai. De IUCN vermeld echter dat er zich mogelijk ook tijgerhaaien bevinden in Europa, nabij Italië, Spanje en geloof het of niet, ook in Groot Brittanie. Ze komen volgens hen zeker voor bij Marokko, de Canarische eilanden en Portugal. Het is dan misschien helemaal niet zo gek dat een tijgerhaai vanuit Marokko of Portugal zijn weg vindt naar Spanje. Tijgerhaaien kunnen grote afstanden afleggen, net zoals de witte haai. ​Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat tijgerhaaien jaarlijks trektochten van ruim 7,500 kilometer maken tussen het Caribische gebied en het midden-noord van de Atlantische oceaan. Dat zijn dus flinke afstanden! Lees:Longest ever tiger shark tracking reveals remarkable, bird-like migrations - Science Daily.

Leefgebied

Tijgerhaaien komen voor in tropische en subtropische zeeën. Dit zijn nomadische haaiensoorten die zich laten leiden door de warme stroming van de zee. De haai blijft dicht bij de evenaar tijdens de winter en trekt er dan verder op uit tijdens de zomer. Ze komen voor in Amerika, Australië, Hawai, Japan, Portugal, Marokko, het Caribische gebied, Afrika, China en zelfs Indonesië. Overal in feite waar het water een tropisch of subtropische temperatuur heeft. Het is dus niet uitgesloten dat ze ook voorkomen in de Middellandse Zee of dat dit in de toekomst alsnog vaker gaat gebeuren. Witte haaien worden tegenwoordig tenslotte ook vaker gesignaleerd in de Middellandse Zee. 

Uitstekende visie 

De tijgerhaai heeft zeer goed ontwikkelde ogen, daarom gaat hij vaak als het donker is op jacht. Die geweldige ogen zijn trouwens een delicatesse in Hawaï. Tijgerhaaien staan erom bekend dat ze ook willen aanvallen als hij zich bedreigd voelen. Je kunt veel YouTube filmpjes vinden waarop mensen te zien zijn die vaak met tijgerhaaien duiken. De filmpjes waarin te zien is dat een tijgerhaai ook in de aanval gaat als hij het zat, er eten in de buurt is of wanneer hij zich niet prettig voelt, zie je een stuk minder, toch zijn deze er wel degelijk. Zie FIJI Tiger Shark Attack 2019 angle 2. Mocht je dus een tijgerhaai tegenkomen, ga niet naar hem toe om zijn vin te schudden, dat zal hij vast niet op prijs stellen. Onderschat nooit dat dit top predatoren zijn en dat hun gedrag onvoorspelbaar kan zijn. 

​Zwem je in groen of blauwe water, pas dan op, want de tijgerhaai is net een kameleon en wie niet weg is, is gezien. Hij leeft graag alleen en dan voornamelijk in de Atlantische Oceaan. Hawaï is een van zijn lieveling vakantielanden, maar hij wil af en toe ook wat anders zien en reist daarom heel soms af naar Europa. O, nog een ding, hij heeft altijd trek. Echt altijd.

Bouw

De tijgerhaai kan 4 tot zelfs 5,5 meter lang worden en ruim 900 kilo wegen. In tegenstelling tot veel andere haaiensoorten heeft hij een vierkante snuit waarmee hij uitermate goed kan ruiken. De kracht van zijn beet meet ongeveer drie ton per vierkante meter. Zijn tanden zijn gemaakt om te snijden en te zagen en hij heeft 24 bijna identieke tanden in zijn onder en bovenkaak zitten. 

​Voortplanting

De zwangerschap van een vrouwelijke tijgerhaai duurt 15 tot 16 maanden en de pups zijn gemiddeld 50 - 70 centimeter lang, afhankelijk van waar ze geboren worden. Hun verticale strepen, de kenmerkende strepen waardoor ze de naam tijgerhaai kregen, vervagen naarmate ze ouder worden. De inheemse Hawaïanen noemen hem Niuhï en geloven heilig dat hij de reïncarnatie is van hun overleden familieleden. 

Gevaarlijk of niet?

Zoals we al zeiden, hij is op zich erg vriendelijk, maar deze haai valt ook mensen aan. Als je dus op de verkeerde plek bent wanneer hij je tegenkomt en hij heeft toevallig op dat moment erg veel trek, dan is het waarschijnlijk al te laat. Tijgerhaaien heten niet voor niets 'predators'. Ze eten nu eenmaal graag vlees met af en toe een autoband, nummerbord en wapenuitrusting als extraatje. Lees Haaienaanvallen.

​Een witte haai wil nog eens weg zwemmen, maar de tijgerhaai doet dit helaas niet altijd. Daarbij, de haai is net een tank. Als hij het eenmaal op je heeft voorzien dan stopt hij niet totdat hij geen trek meer heeft. Mocht je dus naar Spanje op vakantie gaan, wees altijd extra alert, want er kan heel misschien een tijgerhaai in de buurt zijn, maar eerlijke is eerlijk, de kans dat je hem echter tegenkomt, is wel heel erg klein. Maar je weet maar nooit...

​Het is ook mogelijk om met tijgerhaaien te duiken. Het is een prachtige kans om de haaien in hun eigen leefgebied te zien. Je moet echter altijd wel zorgen dat je dit doet met goede en professionele begeleiding! Deze mensen kennen de haaien het beste en zij weten ook waar ze op moeten letten en vooral hoe ze moeten reageren mocht er onverwachts wat gebeuren.

 

Uitsterving haaien - bijna bedreigd

 

Interessante artikelen:

 

 

 

 

Steun SOS Dolfijn en doneer vandaag nog!

Welkom bij Wereld van de Haai

 

Welkom bij Wereld van de Haai, dé website voor iedereen die gefascineerd is door de wonderbaarlijke wereld van haaien. Ontdek een schat aan informatie over deze fascinerende roofdieren, van hun biologie en gedrag tot hun rol in het ecosysteem.

Haai van alle soorten en maten:

  • Grote witte haai: De machtige apex predator van de oceaan.
  • Tijgerhaai: Een gestreepte jager met een scherpe reukzin.
  • Hamerhaai: Met zijn unieke T-vormige kop een onmiskenbare verschijning.
  • Walvishaai: De grootste vis ter wereld, die plankton filtert uit de oceaan.
  • Zandhaai: De meest voorkomende haaiensoort, die op de bodem van de oceaan leeft.
  • En nog veel meer!

Haaienblog met boeiende verhalen over onder anderen:

  • De Tweede Wereldoorlog.
  • Diverse landen, hun cultuur en hun relatie met haaien.
  • Het Middellandse Zeegebied.
  • De geschiedenis van Nederland, onze relatie met de zee en onze zeehelden!

Verken de oceaan en ontdek meer dan haaien:

  • Walvissen: De reuzen van de oceaan, met hun prachtige zang en majestueuze verschijning.
  • Roggen: De elegante glijders met hun fascinerende vleugels.
  • Zeehonden: De speelse en nieuwsgierige pelsdieren van de zee.
  • Dolfijnen: De intelligente en sociale zoogdieren die in groepen leven.

Wereld van de Haai is voor iedereen:

  • Haaienliefhebbers: Verdiep je kennis over je favoriete roofdieren.
  • Nieuwsgierigen: Ontdek de wonderen van de oceaan en de belangrijke rol van haaien.
  • Leerlingen: Vind informatie voor je schoolprojecten of scripties.

Nieuw! Ontdek de prehistorische sector:

  • Duik in de fascinerende wereld van prehistorische haaien, zoals Megalodon.
  • Leer over de evolutie van haaien en hun impact op de oceaan door de tijd heen.
  • Bekijk fascinerende fossielen en reconstructies van prehistorische haaien.

 

Kom ook op avontuur in de wondere wereld van de oceaan!

 

Vind je dit een leuke website? Schrijf dan hier een Google review!

Wereldvandehaai.nl is mede mogelijk gemaakt door:

 

 

De witte haai in de Noordzee: onzin of realiteit?

De toenemende watertemperatuur en de aanwezigheid van zeehonden in de Noordzee maken de komst van de witte haai steeds waarschijnlijker. Deze oceaanreus, die al in de Middellandse Zee en langs de Franse kust is gespot, kan de afstand naar de Noordzee met gemak afleggen. De aantrekkingskracht is groot: de Noordzee herbergt grote koloniën zeehonden, een onweerstaanbare prooi voor de witte haai.

Wat houdt de witte haai dan nog tegen?

Wetenschappelijk onderzoek is nodig om de migratiepatronen van deze haaien te begrijpen. Mogelijk speelt de zoutgraad van de Noordzee een rol, of de beschikbaarheid van andere prooidieren. De precieze factoren die de haai tegenhouden zijn nog onbekend.

Eén ding is zeker: Klimaatverandering en zeehonden lokken de haai. Is de Noordzee al hun nieuwe thuis? De toekomst zal het uitwijzen.

Lees meer