Iedereen is diep in zijn hart bang om tijdens het zwemmen in zee een haai tegen te komen. De grootste angst die je als zwemmer, surfer, duiker of snorkelaar kunt hebben in een tropisch land is het niet weten of er een haai in de buurt is. Je ziet ze niet, je kunt ze niet horen noch kun je ze ruiken. Haaien zijn gewiekste predatoren en moeten het hebben van hun goed ontwikkelde sluiptechnieken. Daarom ze je ze niet aankomen en als ze er dan al zijn is het meestal te laat. Een beet van een haai kan enorme gevolgen hebben voor mensen. Soms heb je geluk en kom je er met een pijnlijke vleeswond vanaf, maar wat als je van beroep een professionele surfer bent en je eindigt met meer dan alleen een vleeswond? Erger nog, wat als je als professional surfer een heel arm kwijt raakt? Waar kies je dan voor? Ga je weer het water in of kies je toch voor de veiligheid van het droge? Hoe ga je om met de trauma van zo'n aanval?

 

Prof surfer Bethany Hamilton

Bethany Hamilton | © Eric Neitzel | Flickr

 

​Bethany Hamilton is een professionele surfer met een handicap. Op 13 jarige leeftijd verloor ze haar linkerarm toen een tijgerhaai tijdens het surfen plotseling uit het niets verscheen en deze eraf beet.

​Bethany zag het levenslicht in Hawaii op 8 februari 1990 op het eiland Kauai. Ze werd geboren in een gezin van surfers, iets waar zij zelf over de jaren heen een enorme passie voor zou ontwikkelen. Van jongs af aan stond ze op een surfplank en genoot volop van het surfen op de prachtige golven van de Hawaiiaanse surf.

​Op acht jarige leeftijd deed ze mee aan haar eerste surfwedstrijd en eindigde als eerste in de competitie long en short board. Dit werd het begin van een lange passie voor het surfen.

Tijgerhaai

Op 13 jarige leeftijd verloor Bethany Hamilton haar arm toen ze werd aangevallen door een ruim 4 meter lange tijgerhaai die in één hap haar linkerarm eraf beet. Ze verloor 60% van haar bloed. Ze heeft de aanval overleeft dankzij het direct ingrijpen door de vader van haar vriendin. Hij bond haar arm af met de lijn van haar surfplank en paddelde met haar naar het strand toe. Ze moest veel keren geopereerd worden en ze dankt haar spoedige herstel aan het feit dat ze een diep geloof in God heeft en goede gevoel voor het water.

 

Surfplank van Bethany Hamilton na de aanval van de tijgerhaai

Bethany's surfplank na de aanval | © Jane Hammons | Flickr

 

​Weer op de surfplank

Eén maand na de aanval stond ze weer op haar surfplank. Ze wilde koste wat kost een carrière opbouwen als professional surfer. In januari werd ze 5e tijdens de Open Women’s division, echter dit was niet genoeg voor Bethany. Ze ging door met het meedoen aan competitie surfen, waar ze in uitblonk. Een jaar na de aanval werd ze 1e in de 2005 NSSA National Championships. Ze behaalde hiermee haar eerste National Titel. In 2007 realiseerde ze haar droom en werd professionele surfer.

 

 

Bekendheid

Bethany’s verhaal kreeg steeds meer bekendheid wereldwijd. Door de aanval van de haai verdiepte haar geloofsleven zich nog meer en werd het voor haar een missie om anderen bekend te maken met haar grote liefde voor God. Door alles heen voelde ze zich gedragen door haar geloof en dit wilde ze dolgraag delen met anderen.

Autobiografie

Bethany bracht een biografie uit dat vertelt over haar leven van voor, tijdens en na de aanval; Soul Surfer. Dit boek werd verfilmd in 2011 met Anna Sophia Rob in de hoofdrol. Helen Hunt speelt haar moeder en Dennis Quaid speelt haar vader. De film belicht de tijd vlak voor, tijdens en na de aanval en vertelt onder anderen hoe Bethany het verlies van haar arm verwerkte. Door haar bekendheid probeert ze zoveel mogelijke mensen te bereiken met haar verhaal van hoop.

 

Rode loper Soul Surfer met Bethany Hamilton

Bethany Hamilton bij de Premiere van Soul Surfer | © Hollywood Branded | Flickr

 

Stichting Friends of Bethany

Bethany heeft ook een stichting opgestart: Friends of Bethany. Deze stichting heeft tot doel mensen die een haaienaanval hebben overleefd, maar ook mensen die een traumatische amputatie hebben gehad, te steunen. Zij hoopt hiermee dat ze deze mensen kan bemoedigen en inspireren om ondanks alle tegenslag dóór te gaan, want ook voor hen is het mogelijk om hun dromen en idealen te realiseren.

 

Interessante artikelen:

 

 

 

Steun SOS Dolfijn en doneer vandaag nog!

Welkom bij Wereld van de Haai

Ben je gefascineerd door haaien? Dan zit je hier goed. Op deze website ontdek je alles over deze indrukwekkende roofdieren – van de machtige witte haai tot kleine, onbekende soorten.

We zijn op dit moment druk bezig om de website ook leuker en kindvriendelijker te maken. Je vindt hier binnenkort leuke kleurplaten, strips, spelletjes en grappige weetjes. Of je nu een jonge haaienfan bent, een nieuwsgierige volwassene of een echte oceaankenner: welkom bij Wereld van de Haai!

Duik in de wereld van:

  • Witte haai – De machtige koning van de oceaan
  • Tijgerhaai – Met zijn strepen en scherpe neus een jager in stijl
  • Hamerhaai – Met zijn T-vormige kop heel goed in speuren
  • Walvishaai – De grootste vis ter wereld, die plankton eet
  • Zandhaai – Een rustige haai die over de zeebodem schuift

En nog veel meer haaien!

Ontdek ons haaienblog

In het blog lees je spannende en leerzame verhalen over:

  • Haaien tijdens de Tweede Wereldoorlog
  • Hoe verschillende landen omgaan met haaien
  • Het leven in de Middellandse Zee
  • De geschiedenis van Nederland en onze relatie met de zee

Meer dan haaien alleen

De oceaan zit vol bijzondere dieren. Ontdek ook:

  • Walvissen – Grote zeezoogdieren met prachtige zang
  • Roggen – Zacht en sierlijk als zwevende vleugels
  • Dolfijnen – Slim en sociaal, ze leven in groepen
  • Zeehonden – Nieuwsgierige speurneuzen in de golven

Prehistorische haaien

Reis terug in de tijd en ontdek:

  • De Megalodon – De grootste haai die ooit heeft geleefd
  • Fossielen en evolutie van haaien
  • Hoe deze dieren al miljoenen jaren overleven in de oceaan

Kom ook op avontuur in de wondere wereld van de oceaan
Er is hier elke dag iets nieuws te ontdekken. Voor kinderen, voor volwassenen – voor iedereen!

 

Vind je dit een leuke website? Schrijf dan hier een Google review!

In the spotlight

Na de beet: hoe overlevenden van haaienaanvallen hun trauma overwinnen © Daniel | Adobe Stock Een haaienaanval is...

Zanzibar, het 'Kruideneiland' een eiland dat bij Tanzania hoort, biedt meer dan alleen geurige markten en ongerepte stranden...

De verbinding tussen Hawaï en de oceaan gaat verder dan enkel geografische aspecten. Al eeuwen is de uitgestrekte Stille Ocea...

De relatie tussen de middeleeuwse mens en de haai was complex en gevarieerd. Enerzijds werden haaien gevreesd vanwege hun kra...

Lange voordat de Europeanen in Australië arriveerden, waren de Aboriginals al duizenden jaren de bewoners van het land. Ze le...

Elke avond bij zonsondergang op Phillip Island, ten zuiden van Melbourne, Australië, vindt een betoverende spektakel plaats...

Ja, ze bestaan echt! Veilige gebieden voor haaien, waar ze vrij kunnen zwemmen zonder de constante dreiging van overbevissing...

Haaien boeien de mensheid al duizenden jaren. Hun bouw, omvang, krachtige kaken, scherpe tanden en een gebrek aan wetenschapp...

Er is geen enkele haai die zoveel angst, ontzag, ontzetting én nieuwsgierigheid oproept als de witte haai. We willen álles ov...

Wereldvandehaai.nl is mede mogelijk gemaakt door:

 

 

De witte haai in de Noordzee: onzin of realiteit?

De toenemende watertemperatuur en de aanwezigheid van zeehonden in de Noordzee maken de komst van de witte haai steeds waarschijnlijker. Deze oceaanreus, die al in de Middellandse Zee en langs de Franse kust is gespot, kan de afstand naar de Noordzee met gemak afleggen. De aantrekkingskracht is groot: de Noordzee herbergt grote koloniën zeehonden, een onweerstaanbare prooi voor de witte haai.

Wat houdt de witte haai dan nog tegen?

Wetenschappelijk onderzoek is nodig om de migratiepatronen van deze haaien te begrijpen. Mogelijk speelt de zoutgraad van de Noordzee een rol, of de beschikbaarheid van andere prooidieren. De precieze factoren die de haai tegenhouden zijn nog onbekend.

Eén ding is zeker: Klimaatverandering en zeehonden lokken de haai. Is de Noordzee al hun nieuwe thuis? De toekomst zal het uitwijzen.

Lees meer