Rob Stewart

Wat kun je doen als individu om de gruwelijke jacht op haaien te voorkomen? Haaien activist Rob Stewart besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en ging aan de slag.

​In de documentaire Sharkwater laat Rob Stewart zien hoe hij zich volledig en niet zonder gevaar voor eigen lijf en leden inzet om de wereldwijd met uitsterven bedreigde haai te beschermen. De grote boosdoener? De haaienvinnenindustrie.

​Rob (Toronto, 28 december 1979) begon zijn lucratieve carrière als Hoofd Fotograaf van het Canadian Wildlife Federación Magazine. Dit tijdschrift houdt zich voornamelijk bezig met het aanbieden van educatief waardevolle artikelen over de flora en fauna van Canada. Daarnaast zet het tijdschrift zich ook in voor de bescherming van bedreigde diersoorten en zeedieren.

​Rob had een Bachelor graad in de biologie en kwam in zijn functie als onderwaterfotograaf in zowat alle hoeken van de aardbol terecht. Hij had altijd al een enorme liefde voor de haai gehad. Het Canadian Wildlife Federación Magazine, diep onder de indruk van Robs gave, besloot op een dag om Rob opdracht te geven om naar de Galapagos Eilanden te gaan en er beeldmateriaal te maken van de daar aanwezige diverse haaiensoorten.

 

Rob Stewart | ©️ Canadian Film Centre | Flickr

Rob Stewart | © Canadian Film Centre | Flickr

Eenmaal daar en tot zijn grote ontzetting, stuitte Rob bij toeval op de welig tierende en voor velen onzichtbare wereld van de exploitatie en corruptie van de haaienvinnenindustrie. Hij zag hoe ze werden opgevist en nog levend van hun vinnen werden ontdaan. Zonder vinnen werden ze vervolgens zo weer terug in de zee gegooid waar ze uiteindelijk een vreselijke pijnlijke dood stierven. Rob ontdekte tot zijn verbijstering dat de haaienvinnenindustrie welig tierde in Costa Rica, de Galapagos Eilanden, Cocoseilanden en Ecuador.

​Rob besloot op dat moment om actie te ondernemen. Hij pakte dit meteen groots aan en wist middels de media deze wanstaltige praktijken onder de aandacht te brengen. Helaas en tot zijn grote teleurstelling, bleven de reacties echter uit.

​Volkomen verbijsterd en afgeknapt op de desinteresse van zijn medemens, besloot de toen 22-jarige Rob om zijn succesvolle carrière als onderwaterfotograaf aan de denkbeeldige wilgen te hangen en zich fulltime in te zetten om de nog resterende haaiengemeenschap, waarvan er inmiddels al 90% puur en alleen voor hun vinnen waren omgebracht, te beschermen.

​Gedurende de volgende vier jaren reisde hij door vijftien landen waar hij de haaienpopulatie uitgebreid bestudeerde en filmde. Van al het vergaarde filmmateriaal maakte hij de documentaire Sharkwater.

​De indrukwekkende documentaire schroomt niet om de kijker op harde wijze kennis te laten maken met het haaienvinnenhandel. Rob pleit nog dagelijks voor meer begrip voor de haai. Overtuigd als hij was dat de subjectieve berichtgevingen van de media de hoofdoorzaak van veel haaienleed is, wilde hij het publiek juist laten zien dat dit beeld haaks staat op de werkelijkheid. Volgens Rob waren haaien de meest onbegrepen vissoort ter wereld.

 

Rob Stewart | © Canadian Film Centre | Flickr

Rob Stewart | © Canadian Film Centre | Flickr

Rob besefte als geen ander dat het geven van goede educatie en het blootleggen van de criminaliteit achter de haaienvinnenindustrie de hoogste prioriteit had. Er moest snel wat gebeuren, vond Rob, want anders zouden straks alle haaien verdwenen zijn. Helaas en intussen wordt er nu ook door deze landen grootscheeps jacht gemaakt op de walvishaai vanwege hun enorme vinnen. Walvishaaienvinnen zijn in Azië goud waard. 

De documentaire is een aanrader voor iedereen en is uitermate geschikt om te gebruiken als aanvullend lesmateriaal op school. Hoe meer aandacht er aan deze vieze praktijken wordt besteed, hoe sneller er misschien een oplossing voor zal worden gevonden.

Tot slot: 

Als we er met zijn allen zorg voor gaan dragen dat de haai het respect en kwaliteit van leven terugkrijgt die het verdient, misschien dat ze dan eindelijk ook de kans krijgt om in aantal te herstellen. Haaien zijn een onmisbare schakel in de voedselketen van de zee en hoe eerder men dit eindelijk gaat beseffen, hoe beter het voor ons, maar ook voor de haai zelf is. Gebeurt dit niet, dan zullen de gevolgen niet te overzien zijn.

 

 

‘There is simply no issue more important. Conservation is the preservation of human life on earth, and that, above all else, is worth fighting for.’
Rob Stewart

 

Rob is helaas op 37-jarige leeftijd tijdens het duiken omgekomen. Ten tijde van zijn overlijden was hij filmopnames aan het maken in Florida voor zijn volgende project: Sharkwater: Extinction. Met zijn sterven is de wereld een grote voorvechter voor de rechten van de haai verloren. Rob zal door velen gemist worden. 

 

Rob Stewart | ©️ Canadian Film Centre | Flickr

Rob Stewart 28 december 1979  –  31 januari 2017

© Canadian Film Centre | Flickr

 

 

Nog meer interessante artikelen:

 

Steun SOS Dolfijn en doneer vandaag nog!

Welkom bij Wereld van de Haai

 

Welkom bij Wereld van de Haai, dé website voor iedereen die gefascineerd is door de wonderbaarlijke wereld van haaien. Ontdek een schat aan informatie over deze fascinerende roofdieren, van hun biologie en gedrag tot hun rol in het ecosysteem.

Haai van alle soorten en maten:

  • Grote witte haai: De machtige apex predator van de oceaan.
  • Tijgerhaai: Een gestreepte jager met een scherpe reukzin.
  • Hamerhaai: Met zijn unieke T-vormige kop een onmiskenbare verschijning.
  • Walvishaai: De grootste vis ter wereld, die plankton filtert uit de oceaan.
  • Zandhaai: De meest voorkomende haaiensoort, die op de bodem van de oceaan leeft.
  • En nog veel meer!

Haaienblog met boeiende verhalen over onder anderen:

  • De Tweede Wereldoorlog.
  • Diverse landen, hun cultuur en hun relatie met haaien.
  • Het Middellandse Zeegebied.
  • De geschiedenis van Nederland, onze relatie met de zee en onze zeehelden!

Verken de oceaan en ontdek meer dan haaien:

  • Walvissen: De reuzen van de oceaan, met hun prachtige zang en majestueuze verschijning.
  • Roggen: De elegante glijders met hun fascinerende vleugels.
  • Zeehonden: De speelse en nieuwsgierige pelsdieren van de zee.
  • Dolfijnen: De intelligente en sociale zoogdieren die in groepen leven.

Wereld van de Haai is voor iedereen:

  • Haaienliefhebbers: Verdiep je kennis over je favoriete roofdieren.
  • Nieuwsgierigen: Ontdek de wonderen van de oceaan en de belangrijke rol van haaien.
  • Leerlingen: Vind informatie voor je schoolprojecten of scripties.

Nieuw! Ontdek de prehistorische sector:

  • Duik in de fascinerende wereld van prehistorische haaien, zoals Megalodon.
  • Leer over de evolutie van haaien en hun impact op de oceaan door de tijd heen.
  • Bekijk fascinerende fossielen en reconstructies van prehistorische haaien.

 

Kom ook op avontuur in de wondere wereld van de oceaan!

 

Vind je dit een leuke website? Schrijf dan hier een Google review!

In the spotlight

Zanzibar, het 'Kruideneiland' een eiland dat bij Tanzania hoort, biedt meer dan alleen geurige markten en ongerepte stranden...

De verbinding tussen Hawaï en de oceaan gaat verder dan enkel geografische aspecten. Al eeuwen is de uitgestrekte Stille Ocea...

De relatie tussen de middeleeuwse mens en de haai was complex en gevarieerd. Enerzijds werden haaien gevreesd vanwege hun kra...

Lange voordat de Europeanen in Australië arriveerden, waren de Aboriginals al duizenden jaren de bewoners van het land. Ze le...

Elke avond bij zonsondergang op Phillip Island, ten zuiden van Melbourne, Australië, vindt een betoverende spektakel plaats...

Het Great Barrier Reef, gelegen voor de kust van Queensland, Australië, is 's werelds grootste koraalrif-ecosysteem. Dit imme...

Ja, ze bestaan echt! Veilige gebieden voor haaien, waar ze vrij kunnen zwemmen zonder de constante dreiging van overbevissing...

Haaien boeien de mensheid al duizenden jaren. Hun bouw, omvang, krachtige kaken, scherpe tanden en een gebrek aan wetenschapp...

Tijgerhaaien, bekend om hun verbazingwekkende vermogen om duizenden kilometers over de open oceaan te reizen, brengen fascine...

Wereldvandehaai.nl is mede mogelijk gemaakt door:

 

 

De witte haai in de Noordzee: onzin of realiteit?

De toenemende watertemperatuur en de aanwezigheid van zeehonden in de Noordzee maken de komst van de witte haai steeds waarschijnlijker. Deze oceaanreus, die al in de Middellandse Zee en langs de Franse kust is gespot, kan de afstand naar de Noordzee met gemak afleggen. De aantrekkingskracht is groot: de Noordzee herbergt grote koloniën zeehonden, een onweerstaanbare prooi voor de witte haai.

Wat houdt de witte haai dan nog tegen?

Wetenschappelijk onderzoek is nodig om de migratiepatronen van deze haaien te begrijpen. Mogelijk speelt de zoutgraad van de Noordzee een rol, of de beschikbaarheid van andere prooidieren. De precieze factoren die de haai tegenhouden zijn nog onbekend.

Eén ding is zeker: Klimaatverandering en zeehonden lokken de haai. Is de Noordzee al hun nieuwe thuis? De toekomst zal het uitwijzen.

Lees meer