De Cook's braamhaai, Echinorhinus cooki, houdt zich voornamelijk op in de diepe zee, net als de bij veel mensen minder bekende koboldhaai en de blobvis (de blobvis is overigens geen haai). Deze vrij onbekende haaiensoort, behorend tot de Echinorhinidae familie, boeit ons met zijn nogal unieke verschijning en tot nog toe onbekende levenswijze.
© Nautilus Ocean Exploration Trust
Bouw
De Cook's braamhaai, met zijn ruwe, stekelige huid die aan een braamstruik doet denken, is een wonderlijke bewoner van de donkere diepzee. Deze haai, die tot 4 meter lang kan worden, heeft een unieke uitstraling en een reeks fascinerende aanpassingen aan zijn extreme leefomgeving.
De stekelige huidtandjes van de Cook's braamhaai dienen als een soort beschermend pantser tegen roofdieren. Ze zorgen er ook voor dat de haai soepel en snel door de waterkolom kan zwemmen. De grijze tot donkerbruine kleur van de haai helpt hem te camoufleren in zijn donkere omgeving, waardoor hij onopgemerkt kan jagen en zich kan verstoppen voor potentiële bedreigingen.
De Cook's braamhaai heeft een uniek gebit met 22-26 tanden in de bovenkaak en 20-26 tanden in de onderkaak. Deze grote, driehoekige tanden zijn perfect om prooi vast te houden en te verscheuren. De haai jaagt op vissen, inktvissen en andere kleine zeedieren die in zijn leefomgeving te vinden zijn.
De Cook's braamhaai heeft verschillende vinnen die hem helpen bij voortbeweging en stabiliteit in het water. De opvallende, driehoekige rugvin zorgt voor stabiliteit tijdens het zwemmen, terwijl de borstvinnen helpen bij het sturen en manoeuvreren. De buikvinnen dragen bij aan de stabiliteit van de haai, terwijl de langwerpige en krachtige staartvin zorgt voor voortstuwing en snelheid.
We weten nog veel niet over de Cook's braamhaai. Deze haai leeft op grote diepte, waardoor het moeilijk is om hem te bestuderen. Wetenschappers hopen meer te leren over zijn populatiegrootte, voortplanting en migratiepatronen. Inzicht in de biologie van deze fascinerende haai is essentieel voor zijn bescherming en het behoud van de kwetsbare diepzee-ecosystemen.
Leefgebied
Zoals al eerder aangegeven, onze kennis over de Cook's braamhaai is beperkt. Wat we wel weten is dat het door zijn diepe leefomgeving moeilijk is om hem te bestuderen. Wetenschappers hopen desalniettemin meer te leren over zijn populatiegrootte, voortplanting en migratiepatronen. Inzicht in de biologie van deze fascinerende haai is essentieel voor zijn bescherming en het behoud van de kwetsbare diepzee-ecosystemen.
De Cook's braamhaai komt voor in diepzeemilieus op een diepte van 200 tot 1000 meter. De haai heeft een wereldwijde verspreiding en komt voor in verschillende oceanen, waaronder:
- Noordelijke en zuidelijke Stille Oceaan
- Atlantische Oceaan
- Indische Oceaan
Binnen deze oceanen zijn er gebieden waar de Cook's braamhaai vaker wordt gezien, zoals:
- Noordwestatlantische Oceaan
- Noordwestelijke Stille Oceaan
- Rond Nieuw-Zeeland
- Indische Oceaan
De Cook's braamhaai leeft op de bodem van de oceaan of in de waterkolom net erboven. Hij verkiest een koude, donkere omgeving met een temperatuur van 4 tot 12 graden Celsius.
© Nautilus Ocean Exploration Trust
Cook's braamhaaien komen voor in verschillende delen van de wereld, waaronder:
- Noord-Amerika: Verenigde Staten, Canada, Mexico
- Azië: Japan, Zuid-Korea, China
- Oceanië: Australië, Nieuw-Zeeland
- Zuid-Amerika: Brazilië
- Afrika: Zuid-Afrika
- Europa: diverse landen
Deze haaien leven op grote diepte, tussen 200 en 1000 meter. Door hun diepe leefomgeving en omdat je ze weinig ziet zijn waarnemingen van Cook's braamhaaien sporadisch. Hun exacte verspreiding is dan ook nog steeds grotendeels een mysterie.
Jacht
De exacte jachttechnieken van de Cook's braamhaai blijven grotendeels een mysterie vanwege hun leefgebied en het gebrek aan kennis. Echter, net als andere haaiensoorten, wordt vermoed dat ze op prooi jagen door te zwemmen en te wachten op prooi. Hun grote, scherpe tanden helpen hen bij het vasthouden en verscheuren van prooien zoals vissen, inktvissen en andere kleine zeedieren.
Het is ook mogelijk dat ze gebruik maken van hun uitstekende reukvermogen en gevoelige zintuigen om prooien op te sporen in de donkere diepten waarin ze leven. Omdat het moeilijk is om diepzeehaaien te observeren, blijft hun jachtgedrag grotendeels een onderwerp van speculatie en vereist het meer onderzoek om volledig te begrijpen.
Voortplanting
De Cook's braamhaai vertoont seksueel dimorfisme, wat betekent dat de mannetjes en vrouwtjes er anders uitzien. Vrouwtjes worden over het algemeen groter dan mannetjes. Mannetjes zijn geslachtsrijp bij een lengte van ongeveer 198 cm, terwijl vrouwtjes geslachtsrijp worden tussen de 250 en 300 cm.
De Cook's braamhaai is ovovivipaar. Dit betekent dat de jongen zich ontwikkelen in eieren binnenin het lichaam van het vrouwtje. De eieren komen echter pas uit nadat de jongen volledig ontwikkeld zijn. Zo worden er levend geboren jongen geboren, in tegenstelling tot haaien die eieren leggen. Een vrouwtje kan 15 tot 26 jongen per worp krijgen. De jongen zijn bij de geboorte 40 tot 50 cm lang.
© YouTube channel Nautilus Ocean Exploration Trust | Voor meer informatie over deze expeditie, klik hier
Relatie tot de mens
We weten nog weinig over de Cook's braamhaai, omdat hij in de diepzee leeft. Door zijn diepe leefomgeving is er weinig data over zijn populatiegrootte. We weten wel dat hij, net als andere diepzeebewoners, kwetsbaar is voor bedreigingen zoals:
- Visserij: De braamhaai kan als bijvangst in netten van diepzeevisserij terechtkomen.
- Vervuiling: Gifstoffen en chemicaliën in de oceaan kunnen de gezondheid van de braamhaai aantasten.
- Klimaatverandering: Verandering van temperatuur en zeespiegel kan de leefomgeving van de braamhaai verstoren.
Mensen zien zelden een Cook's braamhaai. De haai is niet agressief, maar door zijn grote formaat en krachtige kaken is voorzichtigheid geboden. Er zijn geen bekende aanvallen op mensen.
Beschermstatus
De Cook's braamhaai is een mysterieuze bewoner van de diepzee. We weten nog te weinig over deze haai om zijn beschermingsstatus te bepalen. De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) classificeert hem dan ook als weinig informatie.
De haai leeft op grote diepte en heeft een verspreide populatie, waardoor het moeilijk is om hem te bestuderen. We weten wel dat hij kwetsbaar kan zijn voor bedreigingen zoals bijvangst in de diepzeevisserij, habitatverlies door vervuiling en klimaatverandering.
Meer onderzoek is nodig om de populatiegrootte van de Cook's braamhaai te bepalen, de impact van bedreigingen te begrijpen en effectieve beschermingsmaatregelen te ontwikkelen. Totdat we meer weten, is de Cook's braamhaai een onbekende in de diepzee.
Nautilus Ocean Exploration Trust social media
De Nautilus Ocean Exploration Trust is een non-profitorganisatie die de oceaanriffen verkent en bestudeert. Met geavanceerde robots en technologieën ontrafelen ze de geheimen van de diepzee: van onbekende mariene ecosystemen tot wonderlijke geologische formaties.
Deze organisatie, opgericht door de beroemde oceanograaf dr. Robert Ballard (die het wrak van de Titanic vond!), voert expedities uit over de hele wereld. Van archeologische sites tot onder water vulkanen en diepzeekloven, ze duiken overal!
Samen met wetenschappers, ingenieurs en educatoren verzamelen ze kennis over de oceaan en delen ze die met de wereld. Educatieve programma's, wetenschappelijke publicaties en sociale media: ze gebruiken alle kanalen om hun passie te delen.
Nautilus Ocean Exploration Trust wil niet alleen de oceaan verkennen, maar ook beschermen. Ze bevorderen oceanografisch onderzoek en vergroten het bewustzijn over het belang van onze blauwe planeet.
Duik mee! Volg Nautilus op sociale media en blijf op de hoogte van hun avonturen. Word lid van hun community en help mee de oceaan te beschermen.
• 24-per dag diepzee live streaming www.NautilusLive.org
• Instagram: @NautilusLive
• TikTok: @NautilusLive
• Facebook: NautilusLive
• Twitter: @EVNautilus
• YouTube: EVNautilus
• LinkedIn: Ocean Exploration Trust
• #NautilusLive
Zie ook: