Makreelhaai vangen - topsport

Makreelhaai vangen - topsport

Wie bekend is met Wereld van de Haai weet dat we iets hebben met haaien, vandaar ook de naam van onze website. Als je de tijd hebt genomen om de website te bekijken zul je ook weten dat we uitvoerig aandacht aan de makreelhaai hebben besteedt. Mogelijk heb je de website nog niet bekeken? Dat kunnen wij ons natuurlijk gewoon niet voorstellen, maar goed. In dat geval, het artikel over de makreelhaai kun je hier vinden. 

​Now, let's get down to business, shall we? 

Eerst nog over de witte haai...

Iedereen kent de witte haai, niet waar? Met zijn stralend, witte gebit heeft hij voor altijd de door hem ongewenste adoratie van menig mens gekregen sinds zijn vertolking van de gemene haai in de moooviee JAWS. De film werd een enorme kaskraker en maakte van hem direct een mega Hollywood ster. 

​Van een onbekende, zich met niemand bemoeiende haai werd hij ineens gebombardeerd tot een tweede  'Hannibal Lector'. Nu nog deelt hij pijnlijke handtekeningen uit in de vorm van bloedmonsters en stukjes huid voor DNA-onderzoek. Nog erger, al zijn bewegingen worden nauwkeurig gedocumenteerd en geregistreerd via de satelliet. Geen privacy meer voor deze haai. Voor hem gelden schijnbaar andere regels wat betreft het nieuwe privacy beleid. Je mag gewoon alles van hem weten. Knap asociaal, al zegt hij het zelf. 

​Dan, denkt hij dat hij alles al heeft meegemaakt, wordt hij ineens dagelijks achterna gezeten door allerlei soorten boten. Mensen willen met hem zwemmen, hem aanraken, piercings in zijn rugvin maken, gemene naalden in zijn lichaam steken en nog leuker, sinds JAWS uitkwam heeft hij er ook nog een grote menigte fans bij gekregen. Ze zijn wel een beetje vreemd, die fans, want ze zitten als angsthazen in een stalen kooi met grote pupillen en open mond naar hem te gluren. Het is in principe gewoon aapjes kijken voor hem, maar toch. Voor hem hoeft het allemaal niet zo nodig. 

 

AdobeStock551426189-min

Witte haai zwemmend in een school vissen © Nautilus Creative / Adobe Stock

 

De fans duwen vanuit de kooi camera's en soms zelfs lichaamsdelen in zijn gezicht en maken veel te veel herrie als ze op bezoek zijn. Wat moet je ermee?. Af en toe gaat hij dan maar terug om even te checken of ze wel goed bij hun hoofd zijn. Heel soms moet hij zich dan wel even bij hen in die stalen kooi wurmen om ze beter te kunnen observeren, maar dan worden ze helemaal hysterisch. Hij schrikt er zelf behoorlijk van en weet dan even niet hoe snel hij uit de kooi moet komen. Hij vindt ze eigenlijk maar vreemd. En moet je trouwens kijken wat ze doen als hij rustig de kooi inzwemt en uiterst vriendelijk naar ze lacht. Tjonge, dan flippen ze echt helemaal. Wat denken ze dat hij gaat doen? Ze opeten?  Hij is gewoon vriendelijk tegen ze. Jemig, mensen kunnen ook weinig hebben tegenwoordig. Ze komen hem toch zeker opzoeken? Wat willen ze dan? Hij snapt het allemaal niet meer zo goed.

Hij vraagt zich vaak af of zijn fans ook bij al zijn andere familieleden langs gaan? Ze zijn natuurlijk niet zo populair als hij, maar ach, verschil moet er zijn. Evengoed, één van die familieleden verdient wel een ere-plaats in de spotlight, vindt hij. Hij lijkt zelfs een klein beetje op hem, al wint zijn neef het niet van hem wat betreft  uiterlijk, gewicht en lengte. Hij moet eerlijk toegeven, zijn neefje heeft wel een paar prachtige grote, zwarte kijkers, maar nee, hijzelf is toch echt wel 'the man' in de familie. Of beter gezegd, hij is de enige echte, stoere, super gespierde, onvergetelijke en populaire bink van de familie. Een soort van Godfather van de gehele haaienpopulatie. 

​Wat betreft zijn minder imposante neefje... Dat is eigenlijk een verhaal apart.

​Pootje baden, teentje missen?

Beste fans,

Mocht je nu op een bootje zitten met je voetjes in het water, trek ze dan maar gauw omhoog, want na het lezen van deze boeiende artikel zou je weleens je lichaamsdelen nooit meer in het diepblauwe water van de zee willen steken, behalve dan als je familie bent van Ocean Ramsey.

Laten we kennismaken met de makreelhaai

Veel mensen denken onterecht dat het water rondom Wales steenkoud is. Wales ligt aan de westkust van Groot-Brittannië, een land dat prachtig gelegen is aan de Ierse zee en dat zijn naam ontleent aan, je raadt het al, Ierland. De maximale temperatuur van de Ierse zee kan in dit gebied oplopen naar 18 °C. Wie verder aan Ierland denkt, denkt niet gauw aan 'gevaarlijke' haaien in Noord-Europa.

' Klopt,' zeggen de leken, 'die zijn er ook niet.' 

'Pf! Dat dacht je...', zeggen de marine biologen, 'Wat denk je dan van de blauwe haai en de makreelhaai?'

Waar zouden we toch zijn zonder onze hoogopgeleide marine biologen?

Entree filmster Julian Lewis Jones 

Hollywood acteur Julian Lewis Jones besloot op een dag om te gaan diepzeevissen. Mocht je geen idee hebben wie deze heer is, hij heeft samen met de smakelijke Matt Damon in de film Invictus gespeeld. Nu is er natuurlijk niets mis met het fenomeen diepzeevissen, er gaan tenslotte wel meer mensen de zee op om te vissen. In ieder geval, om verder te gaan met ons verhaal; ze dobberden dus op een heerlijke zonnige dag rustig in hun bootje rond op zo’n 48 kilometer van de kust van Milford Haven, Wales. 

 

Makreelhaai © Nik Willets | Flickr

© Nik Willets | Flickr

 

Julian ving negen blauwe haaien, (voor de geïnteresseerden, deze kunnen ook mensen aanvallen), een haringhaai en een enorme blauwe tonijn toen hij vanuit zijn ooghoek een lichte, snelle flits door het water zag wegschieten. De snelle flits bleek niemand minder dan een makreelhaai te zijn, een haai dat snelheden tot bijna 80 kilometer per uur kan halen. Een echte snelle Jelle dus en dat komt echt niet van de bij iedereen bekende ontbijtkoek.

​Veel hoofdkrabben zal het Julian en zijn maatjes niet hebben gekost om erachter te komen wat het was, want ineens sprong deze Speedy Gonzales aan de achterkant van hun boot zo’n 4,5 meter omhoog. Speedy was een zwemmend juweel en behoorde tot een haaiensoort dat gemiddeld 4 meter lang kan worden en 500 kilo kan wegen. Niet iets wat je onverwachts in je boot wilt hebben terwijl je op zee ronddobbert. Overigens, niet om jullie bang te maken, maar ze springen regelmatig per ongeluk in boten en vallen van pure agressie de inzittenden aan. Ook vallen ze incidenteel boten aan.

​Julian besloot om samen met zijn vriendjes de makreelhaai uit te nodigen voor op de borrel. Dat ging op zijn ‘sportvissers’ best met een lijn, drie vechtende mannen en een tegenstribbelende makreelhaai. Schijnbaar was de haai geheelonthouder, want hij verzette zich hevig waardoor de mannen maar liefst 40 minuten nodig hadden om hem binnen te halen. Als dank kreeg de Makreelhaai een fiks litteken in zijn mondhoek dat veroorzaakt werd door de nare vishaak. Een super leuk aandenken voor de haai, niet waar? 

Photo shoot

Nadat Julian en zijn vrienden de moegestreden makreelhaai op het dek hadden gesleept werden er enige ‘celebrity shots’ gemaakt waarbij de haai de grote celebrity was en Julian gedegradeerd werd tot side kick. (We hebben een link naar de website van de WFSA Officers Report website gemaakt zodat je daar naar de foto's van Julian's vangsten kunt kijken. Vanwege de copyrightrestricties uiteraard. Let vooral op hoe vrolijk alle haaien kijken op de foto's). Of de makreelhaai van dit alles onder de indruk was is niet bekend, haaien zijn nu eenmaal geen grote praters. Julian was echter wel in de zevende hemel. Of de haai naderhand doodging aan een hartaanval wordt verder niet vermeld. Naar een plastisch chirurg gaan om de piercing weg te laten halen was helaas ook uitgesloten, want haaien hebben geen plastische chirurgen. 

 

Makreelhaai binnengehaald ©️ Nik Wilets | Flickr

Makreelhaai binnengehaald. Julian Lewis Jones is niet afgebeeld op de foto © Nik Wilets | Flickr

 

Een haai dat van zich afbijt

De International Shark Attack File vermeldt dat er tussen 1980 en 2010 minstens 42 mensen zijn aangevallen door een makreelhaai. De meeste slachtoffers waren vissers. Makreelhaaien vormen het grootste gevaar wanneer ze door de vissers in hun boot worden getild. Mensen die een boze makreelhaai op zich af zagen komen vertellen ons dat hij een rekenkundig wonder is dat iets heeft met het cijfer acht. Deze gebruikt hij namelijk altijd voordat hij met open mond op je afzwemt en je meeneemt voor een snack, waarbij jij uiteraard de snack bent. 

​Mochten jullie dus een snel zwemmend en zeer gelukkig kijkende haai met puntige neus, grote ogen en wijd open gesperde mond een nummer acht zien zwemmen in het water, maak dan dat je wegkomt. We willen hierbij toch even graag vermelden dat hard weg zwemmen eigenlijk totaal geen zin heeft, want zelfs een Nederlands Olympisch kampioen kan geen 80 kilometer per uur zwemmen. De Amerikaan Peter Phelps ook niet trouwens, maar hij is dan ook geen Nederlander. 

n.b. De meeste makreelhaaien worden, nadat ze gevangen zijn, opgemeten, voorzien van een zendertje en vervolgens weer in zee teruggezet. 

 

Tip!

Ben je benieuwd of er witte haaien in Europa voorkomen? Wij hebben een interessant artikel geschreven over dit onderwerp: Witte Haai in Noord Europa

Foto © Michael Fontenont | Flickr​

 

Witte haai | © Michael Fontenont | Flickr
 

 

 

Interessante artikelen:

 

Leuke reis boeken naar het zonnige zuiden?