Big Wave Surfing in Portugal

 

Big wave surfing is één van de meest intense sporten die er bestaan. Niet veel surfers durven het aan vanwege de enorme vaardigheden en moed die je nodig hebt. Het is als de Formule 1, maar dan op een surfplank. Voor big wave surfing moet je echt stalen zenuwen hebben en genoeg moed om hele hoge golven te bedwingen. Die adrenalinekick die je krijgt van surfen op grote golven is gewoon next level. De mix van angst, opwinding en de brute kracht van de oceaan geeft echt een kick! Je hebt dan ook super veel skills, topfitheid en mentale focus nodig. Surfers pushen zichzelf tot het uiterste om hun skills te verfijnen, zelfs in de meest extreme omstandigheden. Big wave surfing heeft zo'n unieke gemeenschap en cultuur, met hechte banden, respect en een gedeelde passie voor het bedwingen van golven. Die gezamenlijke ervaringen in uitdagende situaties zorgen voor sterke connecties tussen surfers, altijd op zoek naar die ultieme kick.

 

AdobeStock491276894

© MartiFerretPhoto | Adobe Stock

Epische golven in Europa

Als je denkt aan big waves, komen waarschijnlijk meteen Amerika, Australië en Hawaï in je op. Maar, verrassing! Europa heeft ook enkele geweldige plekken met flinke golven. Denk aan Portugal, Spanje, Ierland en Frankrijk. En ja, zelfs Noorwegen heeft zijn deel aan grote golven. Maar de echte killer waves? Die vind je toch echt in Portugal. In Nazaré, Portugal, heb je echt megagrote golven, vooral in de winter wanneer de golven van de Noord-Atlantische Oceaan op hun hoogst zijn.

Wanneer je aan Portugal denkt, dan denk je aan zomervakantie in Portugal en niet aan megagolven. En toch is het echt waar, en dat hebben we te danken aan de Nazaré Canyon. Deze Canyon is op sommige plekken wel 5000 meter diep. Die kloof speelt een enorme rol, want het versterkt de golven van de oceaan als ze naar de kust toe komen. Wanneer die golven van ver over de oceaan richting de kust razen en dan tegen de steile wanden van de kloof knallen, worden ze samengedrukt en echt véél hoger. Dit komt door de vorm van de zeebodem. En dan heb je ook nog de wind en de vorm van de kust die daaraan meehelpen. Dus ja, daar krijg je echt gigantische golven voor de kust van Nazaré, Portugal.

 

AdobeStock491277075

Professionele surfer die de sleepkabel loslaat die zijn partner op de jetski sleept om op een gigantische golf te surfen © MartiFerretPhoto | Adobe Stock

 

Surfen op de torenhoge golven van Portugal

Nazaré staat bekend om enkele van de grootste golven die ooit zijn gesurft, allemaal dankzij die unieke onderwaterkloof die de golven super groot maakt. Het wereldrecord voor de grootste golf ooit gesurft? Dat staat op naam van de Portugees Hugo Vau. Hij dompelde zich onder in een reusachtige golf van maar liefst 35 meter hoog! En dan heb je nog Praia do Norte, een andere hotspot in Portugal. Het ligt naast Nazaré en kan onder de juiste omstandigheden ook gigantische golven produceren. En raad eens? Het wordt steeds populairder bij surfers die op zoek zijn naar een echte uitdaging.

 

AdobeStock544701086

Mensen kijken naar de grote reusachtige golven die neerkomen bij de vuurtoren van het Fort van Nazare in Nazare, Portugal. Grootste golven ter wereld. Toeristische bestemming © stu.dio | Adobe Stock

 

Surfwedstrijden: De beste wedstrijden van Portugal

Wedstrijden Big wave surfing kent, net als andere sporten, ook wedstrijden waar fans van over de hele wereld op afkomen. Een bekend voorbeeld is de Nazaré Tow Surfing Challenge. Dit evenement vindt plaats op Praia do Norte in Nazaré, Portugal, en draait om tow-in surfing. Bij deze vorm van surfen worden surfers door jetski's over de reusachtige golven gesleept. Enkele surfers die de hoogste golven in Europa hebben bedwongen, zijn Garrett McNamara, Maya Gabeira en Hugo Vau. In 2011 surfte Garrett McNamara op een golf van ongeveer 23,8 meter hoog in Nazaré, Portugal. Maya Gabeira heeft ook enorme golven getrotseerd in Nazaré en is recordhoudster voor vrouwen in big wave surfing. Hugo Vau, zoals eerder genoemd, heeft het wereldrecord gevestigd voor de grootste golf ooit gesurft, ook in Nazaré, Portugal, met een geschatte hoogte van 35 meter. 

Wees zelf ook getuige van het golfspektakel van Portugal

De beste tijd om op grote golven te surfen in Portugal, vooral in plaatsen als Nazaré, is meestal tijdens de wintermaanden, van november tot februari. Dan zijn de golven van de Noord-Atlantische Oceaan op hun krachtigst en zorgen voor spectaculaire golven langs de Portugese kust. Echter, we begrijpen heel goed dat het niet iedereens ding is om een stel waaghalzen op de meest spectaculair hoge golven te zien surfen. En dat hoeft ook niet, want gelukkig heeft Portugal nog veel meer te bieden. Mocht je daarom toch nog graag je vakantie in Portugal willen vieren, overweeg dan een door Sawadee georganiseerde rondreis naar Portugal.   

 

Boek je vakantie naar de zon