Sally Lightfoot Crab

De Grapsus adscensionis, anders genaamd de Sally Lightfoot Crab, is beslist een blikvanger in de wereld van de krab. Afkomstig van de Galapagos eilanden, dankt deze krabsoort zijn naam vermoedelijk aan een Caribische danser(es) vanwege zijn uitermate atletische bewegingen. Zo kan deze schoonheid van rots naar rots springen, verticaal naar boven klimmen en vier richtingen oprennen. De meeste krabben kunnen dit niet, zij kunnen zich alleen zijwaarts voortbewegen. De Sally Lightfoot krab is hierdoor erg moeilijk te vangen. Hier heeft de krab dan ook zijn naam aan te danken. 

Ter info: we hebben ervoor gekozen om in dit artikel de krab specifiek bij zijn Engelse naam te noemen: de Sally Lightfoot Crab.

 

Sally Lightfoot Crab

 

Bouw

De Sally Lightfoot Crab, (Brachyura), is een kreeftachtig dier en behoort tot de orde van de tienpotigen, Decapoda. De naam 'Brachyura' is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk 'korte staart' wat verwijst naar het feit dat krabben geen zichtbare staart hebben, zoals bijvoorbeeld zijn familielid de kreeft dit wel heeft. Dit wil niet zeggen dat een krab geen staart heeft, die heeft hij namelijk wel degelijk, maar deze is alleen niet zichtbaar omdat de onderzijde van de krab in feite zijn staart is en deze zich onder de buikschild bevindt. Verder heeft de krab een stevig rugpantser en zijn de ogen bevestigd aan steeltjes aan de kop. Om te groeien moet een krab zijn gehele oude schaal afdoen om plaats te maken voor de nieuwe.

Afdoen van de oude schelp

Spectaculair gekleurd als Sally Lightfoot Crab is als het volgroeid is, zo begint dit pronkstuk onder de krabben zijn leven beslist niet. De jonge krabben zijn donkerbruin tot zwart gekleurd en zullen pas hun prachtige oranjerood en blauwe kleur krijgen als ze eenmaal volwassen zijn. De donkerbruine en zwarte kleur met rode of gele stippen waar ze als jongeling mee door het leven gaan dient echter als perfecte camouflage. Tegen de rotsachtige lava rotsen waar ze graag vertoeven, vallen ze hiermee nauwelijks op. Hierdoor zijn ze redelijk goed beschermd tegen aaseters.

De Sally Lightfoot Crab kan maximaal 8 cm. breed worden, maar hun gemiddelde grootte ligt doorgaans dichter bij de 5 cm. Hierbij moet wel even vermeld worden dat krabben anders worden opgemeten dan andere dieren. Dit is omdat hun afmeting per soort in de breedte verschilt waarbij de breedte van het rugschild gebruikt wordt als uitgangspunt. Een mooi voorbeeld hiervan is de afmeting van de grootste krab ooit, de Japanse spinkrab die een verbijsterende 35 cm brede schild heeft en zeer lange poten heeft waardoor zijn algehele uiteindelijke breedte uitkomt op zo'n vier meter!

​De Sally Lightfoot Crab eet voornamelijk groene en rode alg, maar dat weerhoudt deze opportunistische straatveger er niet van om ook andere dingen te eten. Zo lusten ze graag baby schildpadden, mosselen, kapotte eieren, de uitwerpselen van vogels en vleermuizen, parasieten die ze weten te vinden op het lichaam van Leguanen, de placenta's van zeehonden en dode vissen. Ze zijn hierdoor onmisbaar voor het ecosysteem omdat ze veel rommel opruimen.

Leefgebied 

De Sally Lightfoot Crab komt voor in Zuid-Amerika, Centraal-Amerika, Mexico, Galapagoseilanden en langs de westkust van Afrika. De crab wordt vermoedelijk ook waargenomen op de Canarische eilanden. 

Voortplanting

Voordat de voorplanting tussen beide seksen zich plaatsvindt zal er een rituele dans plaatsvinden voorafgegaan met een gevecht om dominantie tussen de mannetjes. Hierbij zullen de mannetjes tegenover elkaar gaan staan en passen maken van links naar rechts terwijl hun grijpers elkaar raken. Als geen van beiden mannetjes zich terugtrekt zal een van de krabben een snelle uithaal maken en hierbij proberen de klem van de andere krab eraf te snijden.  Lukt dit, dan zal de verliezende partij worden weggejaagd en zal de winnende partij gaan paren met het vrouwtje en haar bevruchten.

​Een gedeelte van de sperma zal bij het vrouwtje worden opgeslagen in haar spermatheca of spermakamer totdat alle eieren zijn bevrucht. Het vrouwtje zal pas weer gaan paren met een mannetje als alle eieren zijn bevrucht. De vrouwelijke Sally Lightfoot Crab draagt haar eieren op haar buik ter bescherming totdat ze uitkomen in het water. Een vrouwtje zal doorgaans maar met een mannetje paren per keer, maar zal met meerdere mannetjes paren per broed seizoen.

Paring gebeurt het hele jaar door en het uitkomen van de eitjes gebeurt bij volle maan. Als een mannetje eenmaal een vrouwtje bevrucht heeft zal hij 10-20 dagen nodig hebben om weer nieuw sperma te produceren. Eenmaal van haar eitjes ontdaan zal het vrouwtje haar oude schaal afdoen en  24 dagen later zal ze weer bevruchte eieren, 10-200 per keer, in het water loslaten. Dit proces herhaalt zich telkens weer.

​De jonge larve zwemt direct nadat ze uit hun ei zijn gekomen naar dieper water. Daar zullen ze gedurende hun ontwikkeling meerdere malen zich ontdoen van hun oude schelp waarbij er telkens nieuwe lichaamssegmenten bij komen. Ze eten uitsluitend plankton totdat ze groot genoeg zijn om terug te keren naar de kust.
Na de bevruchting zullen het mannetje en het vrouwtje ieder zijns weegs gaan.

Natuurlijke vijanden

Ook al weet de Sally Lightfoot Crab zichzelf uitstekend te beschermen door zich te verstoppen in rotsspleten, toch hebben ze wel degelijk natuurlijke vijanden. Zo lusten Galapagosreigers, goudgeaderde murenen, zeehonden, octopussen, ratten, katten en honden ook graag een smakelijke Sally Lightfoot Crab.

 

Sally Lightfoot Crab

 

​Relatie tot de mens

De Sally Lightfoot Crab heeft in feite weinig te vrezen van de mens omdat hun vlees niet erg lekker wordt gevonden. De krabben worden echter wel door vissers gebruikt als aas. Verder eindigen sommige Sally Lightfoot Crabs als fleurige aanwinst in zoutwater aquaria. Dit heeft echter wel nadelen voor de overige vissoorten in de tank aangezien een volwassen Sally Lightfoot Crab een ernstige bedreiging vormt voor hun voortbestaan. De volwassen krab wordt namelijk behoorlijk agressief en ontwikkelt een nare tendens om op jacht te gaan.

​De Sally Lightfoot Crab wordt niet bedreigd.