De grootste zeeaquariums ter wereld 


Je bent er of voor óf je bent er tegen, maar voorlopig zullen ze echt niet uit het beeld verdwijnen. Zeeaquariums bestaan nu eenmaal over de hele wereld en voorlopig blijft dat ook zo. In het Engels zeggen ze dan: 'They're here to stay!'. Wij vonden het, ondanks de voortdurende discussies of het nu wel of niet humaan en verantwoord is om aquariums te houden, toch een leuk idee om een artikel te wijden aan de grootste en meest populaire zeeaquariums ter wereld. We zochten uit waar zijn ze, hoe groot ze zijn en natuurlijk, welke zeedieren je kunt zien.
 
Sea Aquarium

© Pengxiao Xu / Unsplash

Groot, groter en grootst

Tijdens onze zoektocht viel het ons op dat de meeste aquriums zichzelf de ere-titel van grootste aquarium ter wereld of van respectievelijke hun eigen continent toe-eigenen. Wie verder spit weet dat dit niet altijd opgaat. Laten we het daarom wijten aan hun marketing. De grootste aquariums vind je in China, de Verenigde Staten en Singapore. De kleinste aquarium in onze lijst is Sea Life in Sydney met een tank capaciteit van 2 miljoen liter. De grootte van een aquariumtank hangt af van het soort dier dat er in wordt tentoongesteld. Het spreekt voor zich dat een walvishaai meer ruimte nodig heeft dan een kleine witpuntrifhaai. Een aquarium die niet in onze lijst voorkomt, maar die wel degelijk groot en populair is, is Sea Base in Epcot, Verenigde Staten. Dit aquarium is onderdeel van Disney World en heeft een erg leuke attractie genaamd The Seas With Nemo and Friends waarvan de grootste tank een inhoud van van 22 miljoen liter heeft.

 

Stier- en tijgerhaaien

In het Oklahoma Aquarium en het Okinawa Churaumi Aquarium worden stierhaaien gehouden. Het Okinawa Churaumi Aquarium heeft verder ook andere 'gevaarlijke' haaien in hun tentoonstelling waaronder tijgerhaaien. Je kunt hier meer over lezen straks.
 

Maten, expertise en filterinstallaties


Een zeeaquarium moet aan bepaalde maten voldoen, afhankelijk uiteraard van de soorten zeedieren die erin leven, en het moet ecologisch gericht zijn op de zeedieren de er  in leven. Sommige zeeaquariums hebben ook haaien, zoals in Burgers Zoo, maar dat zijn doorgaans de wat kleinere haaiensoorten. Er zijn ook zeeaquariums waar je flinke exemplaren haaiensoorten kunt zien, zoals bijvoorbeeld de zandtijgerhaai en zelfs tijgerhaaien. Er zijn echter ook zeeaquariums waar je walvishaaien kunt bewonderen. Dit soort aquaria kom je vaak tegen in landen zoals China, Japan, Singapore en in de Verenigde Staten.

Het spreekt voor zich dat dit soort aquariums niet alleen flinke afmetingen moeten hebben, ze hebben ook heel veel zoutwater nodig, een goede filterinstallatie is bovendien noodzakelijk en er moet genoeg gekwalificeerd personeel beschikbaar zijn om de aquaria en de zeedieren zo goed mogelijk te verzorgen. De hoeveelheid tijd, planning, expertise, materiaal en mankracht dat gemoeid gaat bij het bouwen van dit soort mega-aquariums is echt fenomenaal. Om grote aquariums draaiende te houden moet er 24 uur per dag en 7 dagen in de week topzorg en zo goed mogelijke voeding zijn voor de dieren. Het reinigen van het water en aquaria en waar nodig ook medische zorg moet ook beschikbaar zijn voor de zieke zeedieren, of het nu gaat om een walvishaai, een krab of om een klein zeepaardje.

De eerste grote zeer grote zeeaquarium dat ooit werd gebouwd was het Georgia Aquarium in Atlanta, de Verenigde Staten. Dit aquarium opende zijn deuren in november 2005. De tank bevat 23,85 miljoen liter water. Dat was toen een enorme opgave, maar de tank moest dan ook groot genoeg zijn om vier walvishaaien uit Taiwan te behuizen. Sindsdien is Georgia Aquarium in Atlanta ingehaald door China en Singapore. Voor het gemak noteren we in dit artikel de hoeveelheid water van de grootste tanks in alle hieronder beschreven aquariumparken. Verder plaatsen we ook een link naar de betreffende websites.

 

Goed, laten we gauw beginnen!

 

Shark animation

 

🦈  Chimelong Ocean Kingdom, Hengqin - China 🇨🇳  22,7 miljoen liter

Ik denk dat niemand verrast opkijkt van het feit dat de Chimelong Ocean Kingdom in China de grootste aquarium ter wereld is. Het heeft natuurlijk flinke concurrentie gehad van Singapore en Dubai, maar toch steekt dit aquarium net met kop en schouders uit boven alle andere grote aquariums qua grootte. Het aquarium opende op 28 januari 2014 zijn deuren met een 'grand opening' op 29 maart van datzelfde jaar.

 

Okinawa Churaumi Aquarium China

Okinawa Churaumi Aquarium, China © Eric / Unsplash

 

De gezamelijke tanks in dit aquarium  bevatten 48,75 miljoen liter water. De grootte van de grootste tank is 22,7 miljoen liter water. Deze grootte was nodig om de maar liefst 5 grote walvishaaien te accommoderen. Het aqurarim heeft 8 thema gebieden waaronder Mt. Walrus, Fun Zone, Polar Horizon, Amazing Amazon, Ocean Avenue, Dolphin Cove, Hengqin Ocean en Ocean Beauty. Het aquarium houdt zich verder bezig met het fokken van orka's. Dit heeft het aquarium veel kritiek bezorgd, voornamelijk wat betreft het verhandelen van orka's tissen China en Rusland. Ook was er stevige commentaar over de verzorging van de dieren en de grootte van hun leefruimtes. In Chimelong Ocean Kingdom genieten van een uitgebreid assortiment aan diverse soorten zeedieren, een zoetwater aquaria, een Pool attractie met ijsberen, walrussen, pinguïns en diverse kleine walvissen.

ℹ️  Chimelong Ocean Kingdom

 

🦈  Georgia Aquarium, Atlanta - VS 🇺🇸   23,8 miljoen liter 

Het Georgia Aquarium opende zijn deuren in 2005 en was toen het grootste aquarium ter wereld. Het zou die titel vasthouden tot en met 2012 nadat het gepasseerd werd door Marine Life Park in Singapore en Chimelong Ocean Kingdom in China. Het aquarium heeft wel zijn titel als grootste aquarium in de Verenigde Staten tot nu toe weten te behouden. Georgia Aquarium is het enige aquarium in het westen en dus buiten een Aziatisch land dat walvishaaien in zijn bezit heeft. Georgia Aquarium heeft zijn bestaan te danken aan een forse donatie van $ 250 miljoen dollar door ene Bernard 'Bernie' Marcus, een Amerikaanse zakenman.

 

Georgia Aquarium - USA

Georgia Aquarium, USA © Nardine Marfurt / Unsplash

 

Het aquarium behuist in totaal 7 grote aquariums: Dolphin Tales, Southern Company River Scout, Ocean Voyager, Truist Pier 225, Tropical Diver, Aquanaut Adventure: A Discovery Zone en Cold Water Quest. Elke tentoonstelling beeldt een specifiek milieu uit. Naast walvishaaien kun je ook reuzenmanta's zien. In 2020 werd het Sharks! Predators of the Deep geopend. Hier kun je grote hamerhaaien, tijgerhaaien, zijdehaaien, zilverpunthaaien, zandtijgerhaaien, en nog veel meer andere soorten haaien zien. Het is ook mogelijk om met de haaien kennis te maken door een haaienkooi.

ℹ️  Georgia Aquarium

 

 🦈  Marine Life Park, Singapore - Singapore 🇸🇬  18,7 miljoen liter

In november 2012 opende Marine Life Park in Singapore haar deuren. Het zou meteen de titel van grootste aquarium ter wereld overnemen van Georgia Aquarium totdat ook zij werden ingehaald door Chimelong Ocean Kingdom. Het park biedt twee attracties aan, S.E.A. Aquarium en The Adventure Cove Waterpark. De grootste watertank bevat 18,7 miljoen liter zeewater. Het heeft de grootste groep reuzenmanta ter wereld, 12 verschillende haaiensoorten waaronder de geschulpte hamerhaai, de zilverpunthaai en de zandbankhaai. Het is bovendien mogelijk om met de haaien te duiken in de Open Ocean Tank.

 

S.E.A. Aquarium Singapore

S.E.A. Aquarium, Singapore © ProjectManhattan / Wikipedia

 

Het aquarium park is verdeeld over 10 zones; De Straat van Malakka en Damanse Zee, de Golf van Bengalen, De Perzische Golf en de Arabische Zee, de Rode Zee, de Zuid-Chinese Zee, Kiramata en de Java Zee, Oost Afrika en Shark Seas. In elk zone kun je kennismaken met de flora en fauna van het betreffende gebied, onder anderen de Japanse Reuzenkrab die op een reuzenspin lijkt met benen die wel 3.7 meter lang kunnen worden, een lichaam dat 40 cm groot kan worden en een gemiddeld gewicht van maar liefst 19 kilo. Verder kun je roggen, dolfijnen, de Napoleonvis, octopussen en uiteraard nog veel meer prachtige tropische vissoorten bezichtigen.

ℹ️  Marine Life Park

 

🦈 Okinawa Churaumi Aquarium, Motobu - Japan  🇯🇵  7,5 miljoen liter

Er valt veel te vertellen over het Okinawa Churaumi Aquarium in Japan. Het huidige aquarium opende zijn deuren in 2002 nadat het vorige aquarium dat gebouwd werd in 1976 verouderd was. The Kuroshio Sea, de hoofdtank, is enorm en is zo gebouwd dat er walvishaaien in kunnen worden gehuisvest. Tegenwoordig leven er ook manta's in dit tank. De geboorte van een baby manta in gevangenschap vond plaats in het aquarium in 2007. Tegen de tijd dat de moeder overleed was ze bevallen van 7 manta jongen waarvan er vier het overleefd hebben in gevangenschap. Okinawa Churaumi Aquarium probeert tegenwoordig ook walvishaaien te fokken.

 

Churaumi Aquarium China

Okinawa Churaumi Aquarium, Japan  ©️ doctorho | Flickr

 

In de Coral Sea die zich buiten in de buitenlucht bevindt, kun je kennismaken met meer dan 600 verschillende soorten koraal. Deze attractie wordt expres in de buitenlucht gehouden zodat het koraal zo goed mogelijk gebruik kan maken van de warme zonnestralen om verder te groeien. Liefhebbers van haaien kunnen zich helemaal uitleven de Shark Research Lab. Tijgerhaaien, stierhaaien, zilverpunthaaien, zijdehaaien en nog veel meer andere haaiensoorten worden hier gehuisvest. In 2019 werd hier voor de eerste keer ooit een baby tijgerhaai geboren in gevangenschap nadat ze een zwangere tijgerhaai hadden gevangen. Het lab richt zich voornamelijk om onderzoek naar haaiensoorten.

ℹ️  Okinawa Churaumi Aquarium

 

🦈  Burgers' Ocean, Arnhem - Nederland 🇳🇱  8 miljoen liter

We zouden tekort schieten als we het nalieten om Burgers' Ocean in Arnhem te vermelden in dit lijst. Dit is een van de meest populaire aquariums in ons land, en boy, wat is het schitterend! Het heeft weliswaar geen grote haaiensoorten in de tank zitten, maar dat geeft niet, het aquarium is ook zonder deze haaiensoorten indrukwekkend. Wel mag Burgers' Ocean pronken met het feit dat ze het op één na grootste, levende koraalrif ter wereld hebben en daarmee dus ook op het Europees continent. De grootste koraalrif bevindt zich in het Okinawa Churaumi Aquarium.

 

Burgers' Ocean ©️ banger1977 | Flickr

Burgers' Ocean, Arnhem ©️ banger1977 | Flickr

 

Naast een prachtig koraalrif kun je ook kennismaken met diverse haaiensoorten waaronder de witpuntrifhaai, zebrahaaien, zwartpunthaaien, verschillende rog-soorten en uiteraard veel tropische vissoorten. Burgers Zoo houdt zich voor een groot deel bezig met wetenschappelijk onderzoek en educatie. Dit zie je verder bij de meeste aquaria. Om te compenseren voor het feit dat sommige vissoorten voornamelijk actief zijn in de avond heeft Burgers' Ocean verlichting geinstalleerd om het dag-en-nachtritme van de vissen kunstmatig te beïnvloeden. Het aquarium heeft als doel om een ecodisplay te zijn voor het flora en fauna gebied van de Oceaan van Zuidoost-Azië.

ℹ️  Burgers' Ocean

 

🦈  Sea Life Sydney Aquarium, Sydney - Australië 🇦🇺  2 miljoen liter

Sea Life Sydney Aquarium opende zijn deuren in 1988. Het aquarium behoort weliswaar niet tot 's werelds grootste aquariums, maar toch verdient het wel een eervolle vermelding. Sea Life Sydney werd na zijn oprichting door het Guinness Book of Records erkend als s' werelds grootste aquarium ooit. De architecten van het aquarium ontwierpen het aquarium met de bedoeling om deze op een grote golf te laten lijken. Het aquarium wordt gezien als een van Sydney's grootste en meest populaire attracties en gaat prat op een groot variëteit aan Australische zee leven. De bezoeker kan kennis maken met 700 verschillende diersoorten waarvan 13.000 individuele vissoorten en diverse andere zeebewoners afkomstig langs de kusten van Australië.

 

Sydney Aquarium | ©️ Johnny Jet

Sydney Aquarium, Australië | ©️ Johnny Jet - Flickr

 

Het is bovendien s' werelds grootste Great Barrier Reef attractie. Je kunt er 13 verschillende haaiensoorten, zaagvissen, pijlstaartroggen, een cumulatie aan tropische vissen en nog veel meer zeedieren bewonderen. Het aquarium bevindt zich in Darling Harbour in de stad Sydney. Net zoals enkele andere aquariums in deze lijst biedt Sea Life Sydney ook de mogelijkheid om onder begeleiding te duiken met haaien.

🖥   Sea Life Sydney Aquarium

 

🦈  L'Oceanografic, Valencia - Spanje 🇪🇸  7 miljoen liter 

Op 14 februari 2003 maakte Spanje kennis met L'Oceanografic. Er valt veel te vertellen over dit unieke Spaanse aquarium. Vooral wat de indrukwekkende aquarium te bieden heeft aan zijn bezoekers, waaronder in het bijzonder een onderwatertunnel die maar liefst 35 meter lang is en de gebieden van de Canarische eilanden tot aan Bermuda overbrugt. Het totale oppervlakte van L'Oceanografic is 110.000 vierkante meter. Als bezoeker wordt je getrakteerd op een diverse en vooral groot aanbod zeeleven, variërend van tropische vissoorten, krokodillen, dolfijnen, haaien, walrussen en zeeleeuwen, allemaal verdeeld over maar liefst tien gebieden. Deze afwisselende gebieden overbruggen onder anderen Antarctica, de Middellandse Zee, de Rode Zee, oceanische eilanden en de Noordpool. Je kunt genieten van 2 films in de 4D-bioscoop: Shark. Een 4D Experience en 20,000 Leagues Under The Sea. L'Oceanografic biedt zijn bezoekers ook de mogelijkheid om een nachtje door te brengen met de haaien in de aquarium, dit is inclusief bijbehorend diner en spannende activiteiten voor het hele gezin.

 

Oceanografic, Valencie - Spanje

 L'Oceanografic, Spanje ©️ Hernan Pinera | Flickr

 

L'Oceanografic is er trots op dat ze niet alleen de langste onderwatertunnel hebben in Europa, maar dat ze ook gelden als het grootste aquariumpark in Europa. Het quarium dankt zijn ontwerp aan architect Félix Cadela die tevens het prachtige plafond in de Submarino Restaurant ontwierp. Het restaurant is zodanig gebouwd dat je je in een onderwater koepel waant. Het aquarium gebruikt zoutwater dat opgepompt wordt vanaf het strand van La Malva-Rosa. Op afspraak kun je in L'Oceanografic onder begeleiding ook duiken met haaien.

ℹ️  Oceanogràfic de Valencia

 

🦈  Aqua Planet Jeju, Jeju - Zuid-Korea  🇰🇷  5,3 miljoen liter

Hanwha Hotels & Resorts opende in 2012 het Aqua Planet Jeju Aquarium in Zuid-Korea. Het is het grootste aquarium in Zuid-Korea en in Oost-Azië. Aqua Planet heeft naast een toeristattractie te zijn, zichzelf tot doel gesteld om het beschermen van zeedieren te benadrukken. Dit thema zie je terug in algehele presentatie van het park en bovendien in het feit dat ze grote haaiensoorten zoals zandtijgerhaaien fokken. Het aquarium huisvest ruim 5000 zeedieren, waaronder walrussen, dolfijnen, grotere haaiensoorten, beloega's, zeeolifanten, otters, pinguïns en nog veel meer. Aqua Planet Jeju bestaat uit drie grote ruimtes; Oceaan Arena, Maritieme Wetenschap en Aquarium.

 

Aqua Planet - Jeju

Aqua Planet Jeju, Zuid Korea ©️ S. Murray | Flickr

 

Naast dat het aquarium de gebruikelijke bezienswaardigheden heeft staat Aqua Planet Jeju ook bekend om hun attractie 'Haenyeo’s Achim' wat vertaalt betekent ' vrouwelijke duikers ochtend'. Haenyeo, Koreaanse benaming van vrouwelijk duikers, duiken tot 20 meter diep om zeewier te zoeken en schaaldieren te vangen. Aqua Planet besteedt verder veel aandacht aan educatie voor kinderen over het zeeleven en het behoud hiervan. Verder bezitten ze een eigen medische faciliteit dat ze in staat stelt om zelf medische behandelingen te verrichten aan hun eigen zeedieren en aan gestrande of gewonde zeedieren in het wild.

ℹ️  Aqua Park Jeju

 

🦈  İstanbul Sea Life Aquarium, Istanbul - Turkije  🇹🇷  5 miljoen liter

İstanbul Sea Life Aquarium opende in 2009 zijn deuren. Het aquarium bevindt zich, net als het Dubai Mall Aquarium, in een winkelcentrum, de Forum Istanbul Shopping Mall in Bayrampasa. Het aquarium heeft naast 29 verschillende exposities een 83 meter lange tunnel. De bezoeker wordt getracteerd op maar liefst 10.000 soorten zeedieren waaronder haaien, roggen, zeeschildpadden, zeepaarden en octopussen. İstanbul Sea Life Aquarium richt zich onder anderen op de zeedieren van de Middellandse Zee en de Aegische Zee tot aan de Amazone en Mekong rivieren. Verder heeft İstanbul Sea Life Aquarium zijn eigen regenwoud.  

 

Turkuazoo Aquarium Istanbul

İstanbul Sea Life Aquarium, Turkije ©️ Ugur Akdemir | Flickr

 

Het water in de tanks wordt gehaald uit de Zee van Marmara. Naast dat het een toeristische attractie is, houdt İstanbul Sea Life Aquarium zich ook bezig met onderzoek, voortplanting en bescherming van zeedieren. Het is mogelijk om met haaien te duiken in İstanbul Sea Life Aquarium. 

ℹ️  İstanbul Sea Life Aquarium

 

🦈  Dubai Mall Aquarium,  Dubai - 🇦🇪  10 miljoen liter

Het Dubai Mall Aquarium bevindt zich op de begane grond van de Dubai Mall, het 26ste grootste winkelcentrum ter wereld. Het aquarium opende in november 2008 zijn deuren, heeft een 48 meter lange tunnel die 270 graden zicht geeft op het aquarium. Het Dubai Mall Aquarium is 51 meter lang, 11 meter hoog en 20 meter wijd. Er leven 150 soorten zeedieren in het aquarium, waaronder meer dan 300 haaien, 's werelds grootste verzameling zandtijgerhaaien en roggen.

 

Dubai Aquarium - The Dubai Mall

The Dubai Aquarium, Dubai ©️ Mathias Apitz (München) | Flickr

 

Bezoekers van het aquarium kunnen door een glazen bodem van een boot een unieke blik werpen op de tank van bovenaf. Net als in de meeste andere aquaria is het mogelijk om te duiken of te snorkelen met de zeedieren en de haaien. In de Underwater Zoo kunnen bezoekers kennis maken met drie ecologische gebieden, te weten de Rainforest (regenwoud), Living Ocean (levende oceaan) en Rocky Shore (rotskust). 

ℹ️  The Dubai Aquarium

 

🦈  uShaka Marine World, Durban - Zuid-Afrika 🇿🇦  3,8 miljoen liter

uShaka Marine World is het grootste zeeaquarium in Afrika en bevindt zich Durban, Kwalazulu-Natal, Zuid-Afrika. Het aquarium is op een zodanige manier gebouwd dat het een oud zeewrak moet voorstellen. uShaka gunt zijn bezoekers een blik in de wereld van de westelijke indische oceaan. Het park opende zijn deuren in april 2004 en bestaat uit 8 verschillende onderdelen. Zuid-Afrika zette hoog in en vertrouwde het ontwerp van het aquarium over aan niemand minder dan het bedrijf Creative Kingdom Inc. Ze waren al in het bezit van een flinke aantal indrukwekkende projecten in hun portfolio. Het park werd dankzij deze verstandige keus in 2005 door de Themed Entertainment Association bekroond met het 'Outstanding Achievement in thematic creative design'.

 

uShaka Marine World

uShaka Marine World, Zuid-Afrika ©️ South African Tourism | Flickr

 

UShaka Marine World is een begrip onder de Zuid-Afrikanen. Het is dan ook populair. De zeedierenpopulatie bestaat uit zandtijgerhaaien, tolhaaien, hamerhaaien, verschillende soorten roggen, dolfijnen en nog veel meer. Naast het aquarium biedt het park nog veel meer. Voor de avontuurlijken onder ons, je kunt kennismaken met giftige kikkers, tarantula's, giftige slangen en hagedissen in de uShaka Dangerous Creatures expositie. In Chimp & Zee kun je je wagen op 's werelds langste touw en klim systeem en een avonturenpark. Verder vind je het uShaka Wet and Wild, uShaka Village Walk en het uShaka Beach. De Zuid-Afrikaanse cultuur wordt in het park op bijzondere manier vertegenwoordigt.

ℹ️  uShaka Marine World

 

 

 

 

 

 

 

 

Steun SOS Dolfijn en doneer vandaag nog!

Welkom bij Wereld van de Haai

Je hebt ons gevonden! Top! Mogelijk ben je op zoek naar informatie over een specifieke haai. Mooi, want dan zit je hier wat dat betreft altijd goed. ​

​Wereld van de Haai groeit en dat komt omdat wij niet uitgepraat raken over haaien. Het aanbod op onze website is echter ruim en je kunt gelukkig nog veel meer onderwerpen op de website vinden. Het stopt bij ons namelijk niet bij haaien, je kunt hier ook over andere soorten zeedieren lezen. Een haai leeft nu eenmaal niet in zijn eentje in zee en dat is maar goed ook, want waar moet hij anders van leven?  Zeehonden, pinguïns, walvissen, octopussen, je vindt ze allemaal bij ons op de website. Er gaat een ‘oceaan’ voor je open. ​

​We hebben trouwens nog meer te bieden, want naast haaien en zeedieren vind je hier ook artikelen over boeiende en interessante onderwerpen. Wat denk je van scheepsrampen en haaien ten tijde van WW2? Weet je bijvoorbeeld wat een haaienfluisteraar is? Wil je weten welke haaien een gevaar voor ons kunnen vormen? Ben je benieuwd of er witte haaien voorkomen in de Noord Zee? Wij zochten naar antwoorden voor jullie.

​​We houden je nu niet langer op. Veel plezier op onze website!

Wereldvandehaai.nl is mede mogelijk gemaakt door:

 

 

IS DE WITTE HAAI IN DE NOORDZEE?

Met het veranderende klimaat verandert ook de temperatuur van het zeewater. Nogal wiedes dus dat het leefgebied van haaien ook een verandering ondergaat. De witte haai leeft voornamelijk in gebieden met een gematigde watertemperatuur. De haai komt ook in de Middellandse Zee voor en is zelfs gespot langs de westkust van Frankrijk. Witte haaien kunnen tevens duizenden kilometers afleggen, voor deze haaiensoort is het dus 'peanuts' om de afstand vanaf de kust van Frankrijk naar bijvoorbeeld de Noordzee te overbruggen. In de Noordzee leven er tevens grote koloniën lekker malse zeehondjes, bij uitstek het lievelingsmaal van de witte haai. Wat let de witte haai nog om nog verder op te trekken naar het noorden?

Lees meer