TOP 5 HAAIENAANVALLEN OOIT

 

 

De Australiër Rodney Fox overleefde in 1963 een van de meest gruwelijke witte haai aanvallen ooit. Sindsdien is hij een sterke voorvechter voor de bescherming van de witte haai. Een van die manieren is door lezingen te geven en mee te werken aan documentaires. Ook organiseert hij duik excursies met witte haaien zodat mensen deze majestueuze vissen in hun natuurlijke habitat kunnen zien.

 

Rodney deed ooit een onderzoek met een aantal studenten over de wijze waarop zij het liefst dood zouden willen gaan. Hij gaf ze een lijst met tien doodsoorzaken. Zij moesten uit die tien doodsoorzaken aangeven van 1-10 hoe zij zelf het liefst zouden willen sterven. Verslonden worden door een haai kwam bij hen op de negende en tiende plaats. Ze werden nog liever door bliksem getroffen of doodgereden door een trein.

 

Helaas hebben we het niet altijd voor het zeggen, soms gebeurt het wel en dan mag je hopen dat er meteen een aorta wordt geraakt zodat het slachtoffer er weinig van gemerkt heeft. Toegegeven, de enige echte manier om een haai aanval te voorkomen is gewoon om nooit meer te zwemmen in zee, maar geef nou toe, wie wil dat?

 

Dan alleen maar pootjebaden? Natuurlijk niet, want we vinden zwemmen in zee nog veel te leuk. Daarbij, we vinden het ook een acceptabel risico om te nemen. Laten we wel wezen, zo vaak worden mensen niet door haaien aangevallen.

 

We kennen allemaal de allang afgezaagde uitdrukking dat je eerder kans hebt om doodgereden te worden door een auto dan dat je door een haai gegrepen wordt. En ach, niet iedereen sterft wanneer ze door een haai gegrepen zijn, toch?

 

Er zijn door de eeuwen heen honderden mensen gegrepen door een haai, je kunt lezen welke soorten haaien dat zijn in ons artikel Top 10 meest gevaarlijke haaiensoorten. Hieronder kun je in het kort de verhalen lezen van de top 5 meest spraakmakende haaienaanvallen uit de geschiedenis.

 

 

 

 

NR 1. RODNEY FOX

Rodney Fox werd tijdens de South Australian Speerfishing Championships door een witte haai gegrepen. Zij verwondingen waren zo ernstig dat de aanval tot vandaag de dag nog altijd als de meest agressieve aanval ooit staat geregistreerd.

 

De haai kwam uit het niets tevoorschijn en ramde Rodney in zijn zij. Hij had Rodney in zijn enorme kaken en veroorzaakte door de kracht van zijn beet bijna catastrofale verwondingen. Je kunt meer lezen over de aanval op Rodney op onze website.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NR. 2. BETHANY HAMILTON

Iedereen is diep in zijn hart bang om tijdens het zwemmen in zee een haai tegen te komen. Maar wat als je van beroep een professionele surfer bent? Erger nog, wat als je een haaienaanval hebt overleefd? Waar kies je dan voor? Ga je weer het water in of kies je toch voor de veiligheid van het droge?

 

Bethany Hamilton is een professionele surfer met een handicap. Op 13 jarige leeftijd verloor ze haar arm toen ze werd aangevallen door een tijgerhaai tijdens het surfen. Je kunt meer over Bethany op onze website.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NR. 3. USS INDIANAPOLIS - 1945

Voor veel mensen is de ramp met de Titanic een van de grootste scheepsrampen uit de maritieme geschiedenis. Wie echter de ramp met de USS Indianapolis kent die plaatsvond aan het einde van de tweede wereldoorlog zal dit waarschijnlijke met gemengde gevoelens aanhoren.

 

Dit heeft niets te maken met de manier waarop beide schepen vergingen, maar eerder de wijze waarop de opvarenden van beide schepen aan hun einde zijn gekomen. Toen de Titanic zonk stierven de opvarenden binnen zeer korte tijd, of aan de verdrinking of door onderkoeling. De opvarenden van de USS Indianapolis kwamen echter op een heel andere manier aan hun einde en het is juist de wijze waarop dit gebeurde dat ronduit gruwelijk is. Je kunt meer over de USS Indianapolis op onze website lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NR. 4. 1916 NEW JERESEY HAAIEN ANVALLEN

In de zomer van 1916 werd de kust van New Jersey opgeschrikt door een aaneen lopende reeks van haaienaanvallen die in totaal 4 mensen het leven zouden kosten. Een van de slachtoffers was een kind van 11 jaar. Drie van de aanvallen zouden plaatsvinden in  een rivier.

 

De aanvallen zetten New Jersey niet alleen in rep en roer, maar ze zetten New Jersey ook op de kaart. Jarenlang bleven geïnteresseerden en geleerden zich buigen over de type haai die de aanvallen op zijn geweten zou hebben. Hele complot theorieën werden zelfs gevreesd aangezien Amerika ten tijde van de aanvallen in oorlog verkeerde met Duitsland. Je kunt meer lezen over de New Jersey haaienaanvallen hier op onze website.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NR. 5. HMS NOVIA SCOTIA - 1942

Op zaterdag 28 november 1942 om 09.00 uur werd een 6,760 ton stoomschip dat onderweg was van Massawa, Eritrea naar Durban, Zuid-Afrika, met 134 Britse en Zuid-Afrikaanse troepen, een aantal Britse vrouwen, een kind en 765 Italiaanse krijgsgevangenen aan boord door een Duitse U-boot naar de zeebodem getorpedeerd. De scheepskapitein was Thomas Goodyear.

 

Het schip bleek de RMS Novia Scotai te zijn, een stoomschip dat net als zoveel andere schepen in opdracht van de Britse regering werd gevorderd voor oorlogsdoeleinden en dan met name voor troepentransport. Je kunt hier meer over lezen op deze website.