DE TIJGERHAAI

 

 

Om s ’werelds meest dodelijke haaien te zien hoef je eigenlijk helemaal niet zo ver weg te gaan en zeer zeker niet Europa uit. Europa doet namelijk niet onder voor Zuid Afrika, Australië en Amerika wat gevaarlijke haaien betreft. De kans is echter heel klein dat je een tijgerhaai in de Middellandse zee zult tegenkomen, al zijn ze er wel degelijk. Nu is het een feit dat veel mensen een enorme fascinatie hebben voor de witte haai, maar toch kan de tijgerhaai net zo gevaarlijk voor ons zijn als zijn familielid, de witte haai.

 

 

De aaseter van de zee

De tijgerhaai wordt de vuilnisbak van de oceaan genoemd. Hij eet alles wat hij op zijn pad tegenkomt en staat er om bekend dat hij vaak vreemde voorwerpen eet. In zijn buik zijn o.a. de volgende voorwerpen gevonden: kentekenplaten, dolfijnen, speelgoed, apen, hyena’s, schildpadden, kreeften, paardenhoofden, autobanden, walvissen, kleding, flessen wijn, mensenresten, blikken, een middeleeuwse wapenrusting, vogels, haaien, een zak aardappelen, een geldbuidel, bootkussens, schoenen en een grote waterton.

 

Zoals je ziet hoeft de tijgerhaai niet lang na te denken over zijn volgende maaltijd, deze haai eet gewoon wat hij tegenkomt. Heb je net de pech om er een tijdens een zwempartijtje tegen te komen, dan heb je grote kans dat ook jij zijn volgende maaltijd wordt en geloof het maar, hij zal niet altijd zachtzinnig te werk gaan.r zijn al decennialang meldingen geweest van haaienaanvallen in de Middellandse zee, echter, vermoedelijk zijn niet alle aanvallen geregistreerd. Vaak worden deze aanvallen toegekend aan de witte haai.

 

 

Tijgerhaai aanvallen in Europa

 

Zo werd de dood van de duiker Luciano Costanzo op 2 februari 1989 vlakbij de Toscaanse kust, in de baai van Barrati aan een witte haai toegekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Oregon State University

 

Eerder, op 6 juni 1989 werd surfer Ezio Bocedi vlakbij de Toscaanse kust, bij Marina de Carrara, aan zijn rechter dij verwond door een 3 meter lange witte haai. In Spanje zijn er ook waarnemingen van haaien geweest, waarvan ook de tijgerhaai. In 2014 werd zelfs een 30-jarige vrouw bij Benidorm gegrepen en gedood door een tijgerhaai. Echter, verreweg de meeste aanvallen worden vooralsnog toegekend aan witte haai.

 

 

Uitstekende visie

De tijgerhaai heeft zeer goed ontwikkelde ogen, daarom gaat hij vaak als het donker is op jacht. Die geweldige ogen zijn trouwens een delicatesse in Hawaï, mocht je dus een keer wat anders op je bordje willen? Verder valt hij aan als hij zich bedreigt voelt. Mocht je dus een tijgerhaai tegenkomen, ga niet naar hem toe om zijn vin te schudden, dat zal hij vast niet op prijs stellen.

 

Zwem je in groen of blauwe water, pas dan op, want de tijgerhaai is net een kameleon en wie niet weg is, is gezien. Hij leeft graag alleen en dan voornamelijk in de Atlantische Oceaan. Hawaï is een van zijn lieveling vakantielanden, maar hij wil af en toe ook wat anders zien en reist daarom heel soms af naar Europa. O, nog een ding, hij heeft altijd trek. Echt altijd.

 

 

Bouw

De tijgerhaai kan 4 tot zelfs 7,5 meter lang worden en ruim 900 kilo wegen. In tegenstelling tot veel andere haaien heeft hij een vierkante snuit waarmee hij uitermate goed kan ruiken. De kracht van zijn beet meet ongeveer drie ton per vierkante meter. Zijn tanden zijn gemaakt om te snijden en te zagen en hij heeft 24 bijna identieke tanden in zijn onder en bovenkaak zitten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Lwp Kommunicatio.

 

Voortplanting

De zwangerschap van een vrouwelijk tijgerhaai duurt 15 tot 16 maanden en baby tijgerhaaien zijn gemiddeld 50 - 70 centimeter lang, afhankelijk van waar ze geboren worden. Hun verticale strepen, de kenmerkende strepen waardoor ze de naam tijgerhaai kregen, vervagen naarmate ze ouder worden. De inheemse Hawaiianen noemen hem Niuhï en geloven heilig dat hij de reïncarnatie is van hun overleden familieleden.

 

 

Gevaarlijk of niet?

Zoals we al zeiden, hij is op zich erg vriendelijk, maar hij wil je heel misschien ook opeten. Wil je dit niet, jammer dan, want als hij je tegenkomt en hij heeft toevallig trek heb je er op dat moment erg weinig over te vertellen. Zelfs als hij nog geen hap uit je heeft genomen gaat hij alsnog heel misschien ‘in for the kill’.

 

Een witte haai wil nog eens weg zwemmen, maar de tijgerhaai niet altijd. Daarbij, deze haai is net een tank. Als hij eenmaal op je heeft voorzien dan stopt hij niet totdat hij geen trek meer heeft. Mocht je dus naar Spanje op vakantie gaan, hou je benen, armen, billen, hoofd en haar goed in de gaten, want er zou weleens een tijgerhaai rond kunnen zwemmen en wie weet, straks sta jij op zijn volgende menu!

 

Het is ook mogelijk om met tijgerhaaien te duiken Het is een prachtige kans om de haaien in hun eigen leefgebied te zien. Je moet echter altijd wel zorgen dat je dit doet met goede en professionele begeleiding! Zij kennen de haaien het beste en zij weten ook waar ze op moeten letten en vooral hoe ze moeten reageren als er wat mocht gebeurten

 

 

 

IUCN

 

 

 

 

 

 

 

KOPAFBEELDING © LWP KOMMUNICATIO