MAKREELHAAI VANGEN: TOPSPORT

 

 

Wie Wereld van de Haai kent weet dat we iets hebben met haaien, vandaar ook de naam van de website, dat spreekt voor zich. Als je de tijd hebt genomen om de website goed te bekijken, zul je ook weten dat we uitvoerig aandacht aan de makreelhaai hebben besteedt. Wacht eens even, je hebt de website nog niet bekeken? Dat kunnen wij ons natuurlijk gewoon niet voorstellen, maar goed. In dat geval, het artikel over de makreelhaai kun je hier vinden.

 

Now, let's get down to business, shall we?

 

 

Eerst nog even over de witte haai...

Iedereen kent de witte haai, niet waar? Met zijn stralend van witte vullingen gevrijwaard gebit heeft hij voor eeuwig de adoratie van menig homo sapiens gekregen toen hij de hoofdrol van de gemene haai vertolkte in de mooovie JAWS. De film werd een enorme kaskraker en maakte van hem direct en onherroepelijk een mega ster.

 

Van een onbekende, zich met niemand bemoeiende haai werd hij gebombardeerd tot een soort 'freak show' zonder er zelfs maar één euro aan te verdienen. Wij hadden zelf allang in de rechtszaal gezeten. Nu nog deelt de arme stakker pijnlijke handtekeningen uit in de vorm van bloed monsters en stukjes huid voor DNA onderzoek.

 

Daarbij, hij krijgt sindsdien regelmatig piercings in zijn rugvin, en nog leuker, sinds JAWS uitkwam krijgt hij ook heel veel bezoek. Ze zijn wel een beetje vreemd die bezoekers, want ze staan altijd maar in zo'n stalen kooi en vaak maken ze ook nog een hoop herrie, maken ze veel foto's en wijzen ze hysterisch naar hem. Wel een beetje onbeschoft als je het hem vraagt. Af en toe gaat hij dan maar even checken om te zien of ze wel goed bij hun hoofd zijn. Heel soms wurmt hij zich daarvoor bij ze in de kooi, maar het is meestal wel een beetje krap en dan gaan ze ook nog harder gillen. Hij vindt ze eigenlijk maar een beetje vreemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hij vraagt zich vaak af of diezelfde mensen ook bij al zijn andere leuke 'mensenetende' neefjes en nichtjes langs gaan? Ze zijn weliswaar niet zo populair als hij, maar ach, verschil moet er zijn. Evengoed, één van die neefjes verdient wel een ere-plaats in de spotlight, vindt hij. Ze lijken zelfs een beetje op elkaar, al wint zijn neef niet de hoofdprijs wat betreft uiterlijk, gewicht en lengte. Al moet hij wel toegeven, hij heeft wel een paar prachtige grote, zwarte kijkers. Nee, dan is hijzelf toch wel de echte uitblinker, of beter gezegd, de enige echte, stoere en super gespierde Hulk in de familie.

 

Mocht je nu op een bootje zitten met je voetjes in het water, trek ze dan maar gauw omhoog want na het lezen van dit boeiende epistel zou je weleens je lichaamsdelen nooit meer in het diepblauwe water van de Noordzee willen steken, behalve dan als je een echte ‘die hard’ bent.

 

 

Laten we kennismaken met de makreelhaai

Veel mensen denken onterecht dat het water rondom Wales in Groot Brittannië behoorlijk koud is. Wales ligt aan de west kust van Groot Brittannië, een land dat prachtig gelegen ligt aan de Ierse zee en dat zijn naam dan ook ontleent aan, je raadt het al, Ierland. Wie verder aan Ierland denkt, denkt niet gauw aan mensenetende haaien in Noord Europa. Klopt, zeggen de leken. 'Pf! Dat dacht je...', zeggen marine biologen. Waar zouden we toch zijn zonder al onze marine biologen?

 

 

Entree filmster Julian Lewis Jones

Hollywood acteur Julian Lewis Jones besloot op een dag om te gaan diepzeevissen. Mocht je geen idee hebben wie deze meneer is, hij heeft samen met de smakelijke Matt Damon in de film Invictus gespeeld. Nu is er natuurlijk niets mis met het fenomeen diepzeevissen, er gaan tenslotte wel meer mensen de zee op om vis te vangen. In ieder geval, we wijken een beetje af. Om verder te gaan daarom met Julian; ze dobberden dus op een heerlijke zonnige dag rustig in hun bootje rond op zo’n 48 kilometer van de kust van Milford Haven, Wales.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julian ving een blauwe haai hier en hij ving een blauwe haai daar, (voor de geïnteresseerden, deze kunnen ook mensen aanvallen), toen hij vanuit zijn ooghoek een witte, snelle flits door het water zag wegschieten. De snelle flits bleek een makreelhaai te zijn, een haai dat snelheden tot bijna 80 kilometer per uur kan halen. Een echte snelle Jelle dus en dat komt niet door de bij iedereen bekende ontbijtkoek.

 

Veel hoofdkrabben zal het Julian en zijn maatjes niet gekost hebben om erachter te komen wat het was, want ineens sprong deze Speedy Gonzales aan de achterkant van hun boot zo’n 4,5 meter in de lucht. Speedy was een zwemmend juweel en behoorde tot een haaiensoort dat gemiddeld 4 meter lang kan worden en 500 kilo kan wegen. Niet iets wat je onverwachts in je boot wilt hebben terwijl je op zee ronddobbert. Overigens, niet om jullie bang te maken, maar ze springen geregeld in boten en vallen van pure agressie de inzittenden aan. Ook vallen ze boten aan.

 

Julian besloot om samen met zijn vriendjes de makreelhaai uit te nodigen voor een borrel. Dat ging op zijn ‘sportvissers’ best met een lijn, drie vechtende mannen en een tegenstribbelende makreelhaai. Schijnbaar was de haai geheelonthouder, want hij verzette zich hevig waardoor de mannen maar liefst 40 minuten nodig hadden om hem binnen te halen. Als dank kreeg de Makreelhaai een fikse litteken in zijn mondhoek dat veroorzaakt werd door de nare vishaak. Een super leuk aandenken voor de haai, niet waar?

 

 

Photo shoot

Nadat Julian en zijn vrienden de moegestreden makreelhaai op het dek hadden gesleept werden er enige ‘celebrity shots’ gemaakt waarbij de haai de grote celebrity was en Julian gedegradeerd werd tot side kick. Of de makreelhaai er van onder de indruk was valt nog te bezien, haaien zijn nu eenmaal geen grote praters. Julian was echter wel in de zevende hemel. Aangezien Julian en zijn maatjes geen spullen bij zich hadden om de haai mee op te meten en te wegen werd het een beetje natte vinger werk. De haai woog volgens hen circa 90 kilo en was ongeveer 2 meter lang. Zie foto.

 

Of de makreelhaai na deze feestelijke ontvangst weer naar huis mocht wordt niet vermeld. Of het naderhand doodging aan een hartaanval wordt ook niet vermeld. Naar een plastisch chirurg gaan om de gat die de piercing veroorzaakte weg te laten halen was ook al uitgesloten want die hebben haaien niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een haai dat van zich afbijt

De International Shark Attack File vermeldt dat er tussen 1980 en 2010 minstens 42 mensen zijn aangevallen door een makreelhaai. De mensen die door de haai werden aangevallen vertellen ons dat hij een rekenkundig wonder is dat iets heeft met de cijfer acht. Deze gebruikt hij namelijk altijd voordat hij met open mond op je afzwemt en je meeneemt voor een snack, waarbij jij uiteraard de snack bent.

 

Mochten jullie dus een snel zwemmend en zeer gelukkig kijkende haai met puntige neus, grote ogen en wijd open mond een acht zien draaien in het water, maak dan dat je wegkomt. We willen hierbij toch even graag vermelden dat hard weg zwemmen eigenlijk totaal geen zin heeft, want zelfs ons eigen Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband kan geen 80 kilometer per uur zwemmen. Peter Phelps ook niet trouwens, maar hij is dan ook geen Nederlander.

 

Nu ja, dan rest ons niet anders dan de haai eet smakelijk te wensen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n.b. De meeste makreelhaaien worden, nadat ze gevangen zijn, opgemeten, soms voorzien van een zendertje en dan weer teruggezet.

 

Voor meer informatie over het vangen van makreelhaaien kun je bij British Sea Fishing terecht.