WITTE HAAI IN EUROPA

 

 

Veel mensen willen maar wat graag weten of de witte haai bij ons in de buurt zwemt. We weten al dat je ze kunt vinden aan de Noord en Zuid Amerikaanse Kust en ook aan de Australische- en Afrikaans kust, maar zijn ze nu ook echt in Europa gesignaleerd? Nu, er is over de jaren heen behoorlijk intensief onderzoek naar gedaan en als we de uitslagen van die onderzoeken moeten geloven, dan zou het weleens kunnen gebeuren dat je er eentje inderdaad tegenkomt, al moet je dan wel heel veel 'geluk' hebben.

 

 

De feiten op een rijtje:

Het weer in Europa wordt warmer en het water langs de kust van Europa wordt als gevolg van de opwarming van de aarde ook warmer. Ook hebben we grote koloniën zeehonden in de Noordzee, bij voorbaat het lievelingshapje van de witte haai. De temperatuur van ons water plus de grote koloniën zeehonden zijn vergelijkbaar met die van Zuid Afrika en hierdoor een ideale voedingsboden voor witte haaien. Volgens een documentaire, dat door de BBC werd uitgezonden in 2006, is er wel degelijk bewijs dat er af en toe witte haaien in en rondom de Noordzee zijn gesignaleerd. Er zijn voor 2002 zes waarnemingen geweest bij Cornwall en vier in Schotland sinds 2003.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Greg Schechter

 

Spanje

In 1986 werd een windsurfer langs de kust van Spanje, vermoedelijk aan de Costa Blanca, gegrepen door een witte haai. Zijn verwondingen waren dusdanig dat zijn been nadien geamputeerd moest worden. In 1992 spoelde een gewonde witte haai aan aan de kust van Tossa de Mar. Het zou uiteindelijk sterven aan zijn verwondingen. In 1993 verloor een man enkele tenen toen hij gegrepen werd door een twee meter lange haai waarvan de soort nooit is bevestigd. In 2014 werd een 30 jarige vrouw eveneens aangevallen, ditmaal aan de kust van Benidorm, en moest aan haar verwondingen worden behandeld. Vermoed werd dat deze aanval echter kwam door een tijgerhaai. In 2015 werd een 10 jarige jongen eveneens in zijn middenrif gebeten. Gedacht wordt aan een barracuda, maar zeker weten doet men dit niet. Volgens de jongen was het een 'grijsgroene' vis.

 

 

Ierland en Schotland

Vanuit Ierland zijn er ook meldingen geweest van grote haaien die op zeehonden jagen. Op 3 januari 2008 liet de BBC weten dat er een grote zeehond was aangespoeld aan de kust van Norfolk met een grote hap uit zijn zij. De grootte van de beet was 30,5 cm. Bewijs van deze beet werd naar de National Oceanography Centrum in Southampton gestuurd die later vaststelde dat de beet veel overeenkomsten vertoonde met dat van de witte haai. Later dat jaar was Simon Greenstreet aan het vissen met familie en vrienden aan boord van zijn boot in Schotland toen er een haai rondom zijn boot zwom en er herhaaldelijk tegenaan zwom. Volgens de aanwezigen was de haai donker aan de bovenkant en licht aan de onderkant, precies dezelfde kenmerken van de witte haai die in je aantreft in Zuid Afrika.

 

 

Griekenland, Italië en Malta

Eind augustus 2012 werd er een witte haai van twee meter lang gevangen langs de kust van Corsica, Frankrijk. Op 5 augustus 2012 werd er eveneens een witte haai gevangen aan de Adriatische Kust.

 

Op 1 juli 2012 werd er een witte haai gesignaleerd aan de kust van de eiland Capraia bij Italië. Marine biologen zijn ervan overtuigd dat de wateren rondom Griekenland worden gebruikt door de witte haai als broedplaats. Er worden tevens af en toe witte haaien gesignaleerd rondom de eilanden van Corfu en Malta waarbij er meldingen zijn geweest van fatale aanvallen op mensen bij Malta.Interessant om te weten is dat er ook witte haaien in vissersnetten worden aangetroffen langs de kust van Sicilië. Deze netten worden gebruikt om grote hoeveelheden tonijn te vangen die vervolgens tijdens de bekende La Matanzza festival worden binnengehaald en geslacht. Deze netten hebben een grote opening en bestaan uit verschillende kamers die afgesloten worden met 'deuren'.  Als de tonijnen deze netten binnen zwemmen kunnen ze er niet meer uit. De witte haaien, op zoek naar voedsel, volgen de tonijnen de netten in en kunnen er zelf vervolgens ook niet meer uit.

 

 

Dan maar nooit meer de zee in?

Moeten we ons nu ongerust maken? Nee, maar zoals altijd geldt, je moet wel goed oppassen. Echter, de kans om aangereden te worden door een auto is nog altijd vele malen groter dan de kans dat je een witte haai tegen zult komen tijdens het zwemmen.

 

De fascinatie voor de witte haai zal er desalniettemin altijd zijn, ook zullen er geregeld mensen zijn die wel of niet menen te denken dat ze een witte haai hebben gezien in onze Europese wateren. Toch zijn we er absoluut van overtuigd dat de witte haai op een dag een vaste gast zal worden in de Noordzee. Al was het alleen maar omdat wij zulke lekkere malse zeehondjes hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Bernard Dupont

 

 

BBC

De BBC heeft een reeks documentaires over de oceanen van de wereld gemaakt. Een van deze afleveringen gaat over het Middellandse zee gebied en over de haaien die daar rondzwemmen. Wil je een grote witte haai rondom een boot zien zwemmen en zien hoe deze een andere gevangen haai vermorzelt in de buurt van Zuid Frankrijk? Dan is dit zeker een aanrader! De witte haai in kwestie is een prachtig exemplaar waar je echt de koude rillingen van krijgt.

 

 

De laatste nieuwtjes...

Op 11 maart 2014 verscheen er een artikel in de Engelse krant The Telegraph; Great White shark heading to Britain is pregnant. Lydia is door onderzoeksteam Ocearch van een zendertje voorzien als onderdeel van een grootscheeps onderzoek naar de gedragingen van de witte haai. Had Lydia de wateren van Groot Brittannië toen inderdaad aangedaan, dan zou zij de eerste witte haai zijn geweest waarvan er doorslaggevend bewijs was geleverd dat er witte haaien in Noord Europese wateren rondzwemmen.

 

Verder...

 

In augustus 2016 werd een dode dolfijn aan het strand in Cornwall aangetroffen zonder kop en met tandafdrukken en gaten die duidelijk veroorzaakt waren door haaientanden.

 

In januari 2017 liep een man met zijn hond over het strand in Cornwall toen hij op een dood karkas van een dolfijn stuitte. Wat dit karkas zo bijzonder maakte was de enorme bijtwond in de buik van het dolfijn. De wond vertoonde verder ook weer duidelijke tandafdrukken die mogelijk weer van een haai afkomstig waren.

 

In februari werd het half opgegeten karkas van een zeehond aangetroffen in Great Yarmouth. Ook deze verwonding leek sterk op het werk van een haai te wijzen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graeme Pullen, een haaien expert, is ervan overtuigd dat er een witte haai in Britse wateren rondzwemt. Volgens eigen zeggen volgt hij al twee jaar een flink exemplaar. Ook anderen zouden de witte haai hebben gespot. 'Vergis je niet,' zegt Graeme, 'dit is geen reuzenhaai, geen makreelhaai, blauwe haai of haringhaai! Het is een joekel!'

 

Commercieel schipper Pete Williams bevestigt de vermoedens van Graeme. Ook hij zou de witte haai met eigen ogen gespot hebben toen de haai tijdens het vissen het net uit zijn handen rukte en erdoor heen beet alsof het een tissue was.

 

Ook haaienvisser Wayne Comben zag de haai. 'Ik zag een enorme rugvin. Het kan volgens mij niets anders zijn dan de rugvin van een witte haai.'

 

Al het bewijs wijst vooralsnog in de richting van een witte haai. Dhr. Pullen volgt al veertig jaar lang haaien en hij voorziet veel haaien van een zendertje voor de US National Marine Fisheries Service. Richard Peirce, voorzitter van de Shark Trust, zegt dat het niet onwaarschijnlijk is dat er af en toe een witte haai in de Noordzee komt 'buurten'. Witte haaien kunnen prima overleven in het water en er is meer dan voldoende voedsel aanwezig in de vorm van malse zeehonden. Het enige wat ze in de weg zou kunnen staan zijn de orka's waarvan bekend is dat ze op witte haaien jagen.

 

 

Doe mee met onze pol!

 

 

 

Komt de witt haai volgens jou al in Noord-Europa?
Ik denk het wel0%
Nee, volgens mij niet0%
Geen idee0%
Geen mening0%