HET LEED VAN DE HAAI

 

 

'Think about it, you're trying to raise cash to save an endangered animal. You've got orphaned pandas getting 3 trillion YouTube hits, and you've got seals being clubbed over the head by roughnecks. The money flows in. But what about the poor shark?'

 

Stephen Rodrick

 

 

Haaien zijn inspirerende wezens. Al sinds Steven Spielberg de film  Jaws de wereld in lanceerde heeft de mens een haat-liefde verhouding met deze magnifieke vissen. Er zijn inmiddels veel websites aan de haai gewijd en de witte haai is bij voorbaat de meest populaire haai onder alle haaiensoorten. Het lijkt er ook op dat hoe groter en gevaarlijker de haai, hoe interessanter hij dan wordt. Dat is eigenlijk best wel jammer, want elk haai is namelijk mooi en uniek en onze aandacht meer dan waard.

 

Het leed van de haai

De mens heeft onnoemelijk veel leed veroorzaakt onder de haaienpopulatie. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door gebrek aan kennis en informatie. Het gaat hier dan voornamelijk om mensen die op zoek zijn naar een stukje spanning en sensatie. Lucratieve bedrijven met weinig kennis van zaken en met flinke dollar tekens in hun ogen springen op als paddenstoelen uit de grond en organiseren vervolgens voor veel geld excursies.

 

Vermoed wordt dat deze excursies mede de reden zijn dat veel haaien naar de kustlijnen toetrekken op zoek naar een makkelijke maaltijd, de haaien worden immers tijdens de excursies naar de boten toe gelokt met speciaal voor hen gemengde lokaas. Ook heb je sportvissers die niets liever willen dan samen met hun 'mooie vangst' op de foto staan. Deze mensen zijn bereid om veel geld te betalen om zodoende hun zielige ego's te strelen. Zie artikel Mexicaanse slachting van de stierhaai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Nicholas Wang

 

Hebzucht is ook een grote boosdoener. De grootschalige exploitatie van haaien voor hun vinnen, (zie artikel Sharkwater - een schokkende blik achter de wereld van de haaienvinnenindustrie),  heeft de populatie van de haai in ernstig gevaar gebracht.  Geld is wat dat betreft nog altijd een grote boosdoener, want met haaienvinnen kun je grote sommen geld verdienen. Zolang daar nog vraag naar is zal de grootschalige slachting van haaien niet stoppen, maar hoogstwaarschijnlijk zelfs eerder toenemen.

 

 

Vic Hislop - haaiendoder met een missie

De Australiër, Vic Hislop, is een verhaal apart. Overtuig als hij is dat haaien, en dan met name de witte haai, een onacceptabele gevaar vormen voor de veiligheid van de mens, ziet hij het vandaag de dag nog steeds als zijn missie om dit 'probleem' zo grondig mogelijk de wereld uit te helpen. In de jaren '70 begon hij op grootschalige wijze op de witte haai te jagen. Sindsdien heeft hij er letterlijk honderden afgeslacht. Deze vaak zeer oude en zeer zeldzame grote haaien heeft hij op berekende wijze opgejaagd en op gruwelijke wijze gedood. Ondanks de wereldwijde en in kracht toenemende protesten van milieuactivisten tegen dit soort abominabele praktijken, zet hij alsnog zijn desastreuze missie voort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    Vic Hislop                                                                        Rodney Fox

 

 

Rodney Fox - beschermer van de witte haai

De Australiër Rodney Fox daarentegen, zelf slachtoffer van een haaienaanval, doet er juist alles aan om ze te beschermen. Rodney is een uitgesproken voorvechter voor de bescherming van haaien overal ter wereld. Ook werkt hij mee aan documentaires over de haai en heeft hij een eigen website. Hij ontwierp zelfs de eerste stalen kooi om zodoende haaien op een veilige manier en in hun eigen leefgebied te kunnen bestuderen. De eerste onderwater filmopnames van haaien zijn mede te danken aan Rodney's stalen kooi. Wil je meer weten over Rodney? Je kunt zijn website hier bezoeken.

Het verhaal van Rodney Fox

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Mikhail Dubov

 

Grote sterren onder de haaiensoorten

Grote sterren onder de gevaarlijke haaiensoorten zijn dus de hierboven genoemde  witte haai, maar ook de tijgerhaai die doorgaans bekend staat als de 'vuilnisbak van de oceaan', de stierhaai vanwege zijn brute kracht en zijn torenhoge mannelijke testosteron en de witpunthaai, waar weinig van bekend is, maar die wel als hoofdschuldige wordt verdacht van de dood van menig drenkeling, komen hier ruimschoots aan bod. Zie artikel De tragedie van de USS Indianapolis. Dit zijn weliswaar geen makke schapen, maar het mag nooit een excuus zijn om op ze te jagen!

 

Besef wel: iedere haai vervult een belangrijke taak in de oceaan. Verder is het logisch om te onthouden dat wanneer jij ervoor kiest om de zee in te gaan, jij je altijd in de wereld van de haai begeeft en dat dit soms tot vervelende confrontaties kan leiden, met de nadruk op het woordje soms. Een confrontatie met een haai heeft niet altijd nare consequenties en niet alle haaien zijn gevaarlijk voor de mens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharkwater trailer - een documentaire van Rob Stewart