DE BLAUWE HAAI

 

 

 

Ze zien er bepaald niet beangstigend uit. Met hun vriendelijke gezicht zwemmen ze sierlijk door het water en met hun expressieve ogen kijken ze je geïnteresseerd aan, draaien nieuwsgierig om je heen en bepalen zodoende wie en wat jij bent, vriend of vijand. Niet dat het wat uitmaakt, want vergis je niet, de blauwe haai, Prionace Glauca, is geen lieverdje. Een beetje slimme duiker zal dit weten en zal vervolgens genoeg afstand houden tussen zichzelf en de blauwe haai. Weet je dit niet, dan heb je een heel groot probleem, er zijn namelijk gevallen bekend waarbij een confrontatie tussen mens en blauwe haai minder goed afliep voor de mens. Vooral drenkelingen moeten het vaak ontgelden. Misschien dan toch maar langs Wereld van de Haai gaan om wat informatie op te doen?

 

Hoofdpersoon van dit artikel, de blauwe haai, is te herkennen aan zijn slanke bouw, smalle kop en grote ogen en staat bekend om zijn prachtige en sierlijke bewegingen in het water. Hij houdt niet zozeer van warm water en zwemt daarom eerder in vrij diep water, c.q. 400 meter diep en in temperaturen van 10 - 20 graden. Dat hij van koel water houdt is een ding, de Poolgebieden vermijdt hij echter wel, dat gaat zelfs hém een beetje te ver.

 

Toch kun je hem overal tegenkomen, want dankzij zijn enorme met olie gevulde lever, kan hij behoorlijk grote afstanden afleggen. De blauwe haai is gek op vis en pijlinktvis, is een gehaaide jager en kan zeer snelle spurten maken tijdens de jacht. Grotere prooien komen soms ook voor op zijn menu, wij ook dus.

 

 

Voedsel

Verder zwemt de blauwe haai graag in groepsverband rond, alleen is tenslotte ook maar alleen. Binnen die groep heerst een hiërarchie waar elk haai zich aan dient te houden. Deze wordt gebaseerd op de sekse en grootte van de haai. Ze eten graag inktvis, maar als dat niet te vinden is eten ze ook wel graag een lekkere vogeltje, kleine haaien, vissen en zelfs afval. Overigens, nog een interessante wetenswaardigheid: ze zijn geen beschaafd eters. Nee, echt niet. De oceaan is beslist geen delicate Michelin restaurant voor de blauwe haai, het heeft in feite meer iets weg van een wedstrijdje waarbij je zoveel mogelijke hamburgers moet opeten om de hoofdprijs te winnen. Met andere woorden, ze vreten zich letterlijk zo vol dat ze hun eten telkens weer uit moeten braken. Uiteraard gaan ze daarna met veel gesmak lekker verder eten. Eet smakelijk dan maar.

 

 

Azië

De blauwe haai wil, net als de makreelhaai, weleens uit het water springen. Dit doet hij om de oppervlakte van het water af te speuren naar mogelijke prooi. Veel natuurlijke vijanden heeft hij gelukkig niet, hooguit de orka. Dat is maar goed ook, want helaas heeft de mens weer eens andere ideeën. Pak nu alvast gauw een doos tissues, want wat volgt is tranentrekkend verbijsterend. Zit je? Goed zo! Tissue in de hand nemen en oogjes deppen dan maar, want ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Sandy Chase - Haai wordt teruggezet nadat het een zendertje heeft gekregen

 

Dankzij de mens worden er tussen de 10 en 20 miljoen blauwe haaien per jaar naar de haaienhemel geholpen. De boosdoeners? Vriendelijke mensen met slechte intenties uit Azië. Schijnbaar kunnen ze daar niet zonder blauwe haaienvinnen leven en slachten ze ze daarom massaal af. Ach, met zulke aardig buren, wie heeft er dan nog vijanden nodig?

 

Gelukkig weet de blauwe haai goed van zich af te bijten, maar helaas, de ontvanger van zijn liefdevolle hapjes is meestal stukken minder blij. Nieuwsgierig als hij is wil hij graag een tijdje om je heen zwemmen alvorens zijn tanden in je heerlijk karbonaadjes te zetten. Echter en dat heb je hierboven al kunnen lezen, in verhouding sterven er nog steeds meer haaien door de mens dan andersom. In dit geval is de haai nog altijd de grote verliezer en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Bekend als de vijfde meest gevaarlijke haai ter wereld, heeft hij een eervolle naam meegekregen: ‘wolf van de zee’. Dit komt vast niet bij de aardige buren uit Azië vandaan.

 

 

Bouw

Qua lengte valt de blauwe haai echt in de prijzen. Hij kan tot een lengte van 4 meter groeien en wel 205 kilo wegen. Zijn zenuwstelsel is zo goed ontwikkeld dat hij in staat is om je hartslag waar te nemen op heel wat kilometers afstand. Het wordt daarom dolverliefde stelletjes ten zeerste afgeraden om op 400 meter diepte te zwemmen, verdere uitleg is denk ik hierbij niet nodig. En mocht je onverhoopt denken dat je als dolverliefde stelletje door de hevigheid van je emoties een aantal retourtjes zevende hemel kunt springen, vergeet dan vooral niet dat de blauwe haai zeer snelle spurten kan maken en graag zijn Olympische talenten toont bij het hoogspringen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Mark Conlin/NMFS

 

Voortplanting

De arme mama haai heeft het trouwens maar zwaar, want de gepassioneerde mannetjes houden van vurige seks. Gelukkig heeft de natuur voor een prima oplossing gezorgd en is de huid van het vrouwtje drie keer zo dik als dat van het mannetje. Het leed is echter dan nog steeds niet voorbij, want na de 'one night stand' kan het vrouwtje bevrucht worden met 20 - 100 baby haaitjes. (Ik noemde haar niet voor niets een arme drommel). Dit zijn geen schattige eitjes die ze aan een stukje koraal vastplakt trouwens, nee, arme mama haai mag ze allemaal mee torsten zo'n 9 - 12 maanden lang. Het heeft hiermee net iets weg van een olifantsdracht, alleen heeft een olifant minder bambino's. De embryo's worden gedurende de zwangerschap via de placenta voorzien van alle nodige voedingstoffe

 

 

IUCN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOPAFBEELDING © MA MARINEFISHERIES