BETHANY HAMILTON

 

 

Iedereen is diep in zijn hart bang om tijdens het zwemmen in zee een haai tegen te komen. Maar wat als je van beroep een professionele surfer bent? Erger nog, wat als je een haaienaanval hebt overleefd? Waar kies je dan voor? Ga je weer het water in of kies je toch voor de veiligheid van het droge?

 

Bethany Hamilton is een professionele surfer met een handicap. Op 13 jarige leeftijd verloor ze haar arm toen ze werd aangevallen door een tijgerhaai tijdens het surfen.

 

Bethany Hamilton zag het levenslicht in Hawaii op 8 februari 1990 op het eiland Kauai. Ze werd geboren in een gezin van surfers, iets waar zij zelf over de jaren heen een enorme passie voor zou ontwikkelen. Van jongs af aan stond ze op een surfplank te surfen op de prachtige golven van Hawaii. Op acht jarige leeftijd deed ze mee aan haar eerste surfwedstrijd en eindigde als eerste in de competitie long en short board. Dit werd het begin van een lange passie voor het surfen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Troy Williams

 

Tijgerhaai

Op 13 jarige leeftijd verloor Bethany Hamilton haar arm toen ze werd aangevallen door een ruim 4 meter lange tijgerhaai die in één hap haar linkerarm eraf beet. Ze verloor 60% van haar bloed. Ze heeft de aanval overleeft dankzij het direct ingrijpen door de vader van haar vriendin. Hij bond haar arm af met de lijn van haar surfplank en paddelde met haar naar het strand toe. Ze moest veel keren geopereerd worden en ze dankt haar spoedige herstel aan het feit dat ze een diep geloof in God heeft en goede gevoel voor het water.

 

Weer op de surfplank

Eén maand na de aanval stond ze weer op haar surfplank. Ze wilde koste wat kost een carrière opbouwen als professional surfer. In januari werd ze 5e tijdens de Open Women’s division, echter dit was niet genoeg voor Bethany. Ze ging door met het meedoen aan competitie surfen, waar ze in uitblonk. Een jaar na de aanval werd ze 1e in de 2005 NSSA National Championships. Ze behaalde hiermee haar eerste National Titel. In 2007 realiseerde ze haar droom en werd professionele surfer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekendheid

Bethany’s verhaal kreeg steeds meer bekendheid wereldwijd. Door de aanval van de haai verdiepte haar geloofsleven zich nog meer en werd het voor haar een missie om anderen bekend te maken met haar grote liefde voor God. Door alles heen voelde ze zich gedragen door haar geloof en dit wilde ze dolgraag delen met anderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Troy Williams

 

Autobiografie

Bethany bracht een biografie uit dat vertelt over haar leven van voor, tijdens en na de aanval. Dit boek is inmiddels verfilmd in 2011 met Anna Sophia Rob in de hoofdrol. Helen Hunt speelt haar moeder en Dennis Quaid speelt haar vader. De film belicht de tijd vlak voor, tijdens en na de aanval en vertelt onder anderen hoe Bethany het verlies van haar arm verwerkte. Door haar bekendheid probeert ze zoveel mogelijke mensen te bereiken met haar verhaal van hoop.

 

 

Stichting Friends of Bethany

Bethany heeft ook een stichting opgestart: Friends of Bethany. Deze stichting heeft tot doel mensen die een haaienaanval hebben overleefd, maar ook mensen die een traumatische amputatie hebben gehad, te steunen. Zij hoopt hiermee dat ze deze mensen kan bemoedigen en inspireren om ondanks alle tegenslag dóór te gaan, want ook voor hen is het mogelijk om hun dromen en idealen te realiseren.